ГОЛА ИСТИНА О ДРЕС КОДУ

УПРАВЉАЊЕ МАСАМА ПРЕКО МОДЕ

Ако погледате око себе, можете видети да мноштво људи у различитом степену покушава да следи данашње модне трендове. Из социолошких истраживања објављених у медијима можете сазнати да је више од трећине светске популације заинтересовано за моду и да покушава да је следи. Социолози су утврдили да око 39 посто становника планете прати моду, а од тога 18 одсто каже да се облачи у складу с најновијим модним трендовима

Следбеници моде су углавном жене и млади, али међу њима су и мушкарци и представници старије генерације. Према историчару моде Александру Василијеву, Руси и Кинези више прате моду него Европљани који највише креирају модне правце. На пример, у Француској моду прати мање од седам посто становника, док је на Истоку Европе праћење моде скоро императив.
Додајмо и то да модом „диригују“ они који иначе управљају глобалним процесима на нашој планети. Размотрите поступак управљања на примеру моде. Колико модних дизајнера дипломира сваке године? Много, вероватно на хиљаде. Да ли сви знају како се дизајнира одећа? Да. Има их и много талентованих. А колико модних кућа и модних дизајнера у свету одређују све глобалне трендове у одевању? Свега неколико. А ових неколико „модних законодаваца“ одабрано је за ову улогу јер одговарају одређеним параметрима, укључујући и оне моралне. Да би се људима управљало, увек се праве планови. А постоје ли планови за управљање глобалним друштвеним процесима? Ако се креације модног дизајнера уклапају у трендове дефинисане у „светском закулисју“, онда таква особа добија подршку (финансијску и пропагандну) итд.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *