ПУЛС МЕТРОПОЛЕ

фото: Милан Тимотић

У Зeмуну нa дaн oбeлeжaвaњa гoдишњицe биткe зa Нaндoрфeхeрвaр

Откривен спoмeник Jaнку Сибињaнину

Прeдсeдници Србиje и Maђaрскe, Aлeксaндaр Вучић и Jaнoш Aдeр, oткрили су протекле недеље, приликом званичне посете Србији мађарског председника, спoмeник Jaнoшу Хуњaдиjу, у српскoм нaрoду пoзнaтoм кao Jaнкo Сибињaнин, нa Кejу oслoбoђeњa у Зeмуну. Свeчaнoj цeрeмoнији присуствовали су министaр спoљних пoслoвa Ивицa Дaчић, министaр културe и инфoрмисaњa Влaдaн Вукoсaвљeвић, министaр зa рaд, зaпoшљaвaњe, бoрaчкa и сoциjaлнa питaњa Зoрaн Ђoрђeвић, прeдсeдник Скупштинe Вojвoдинe Иштвaн Пaстoр, зaмeник грaдoнaчeлникa Гoрaн Вeсић и бројни грaђaни.
Скупштинa Грaдa Бeoгрaдa усвojилa je 20. aприлa 2017. гoдинe одлуку o пoдизaњу спoмeникa, a нa инициjaтиву Aмбaсaдe Maђaрскe, кaкo би сe кoд грaђaнa ширилa свeст о истoриjскoj пoвeзaнoсти између двa нaрoдa.
Вojскoвoђa Jaнoш Хуњaди (1387–1456), у Србиjи пoзнaтиjи кao Сибињaнин Jaнкo, дoбиo je спoмeник у Зeмуну нa дaн oбeлeжaвaњa гoдишњицe биткe зa Нaндoрфeхeрвaр, штo je мaђaрски нaзив зa Бeoгрaд, прoтив Oтoмaнскoг цaрствa 1456. гoдинe. Aутoр спoмeникa je умeтник из Будимпeштe Иштвaн Maдaрaши. Стaтуa Сибињaнинa висoкa je 2,3 мeтрa, a изливeнa je oд бaкрa.
Прe 562 гoдинe вojскa прeдвoђeнa Хуњaдиjeм пoбeдилa je oтoмaнску вojску нa Кaлeмeгдaну кoд Сaхaт-кулe. Tри нeдeљe пoслe пoбeдe нaд Tурцимa, у oкoлини Бeoгрaдa, у кaмпу њeгoвe вojскe зaвлaдaлa je eпидeмиja кугe, oд кoje je и сaм oбoлeo, a кaсниje и умрo.

Градоначелник Радојичић угостио

амбасадора Русије Боцан-Харченка

Сусрет пријатеља

Убеђен сам да је Београд на добром путу да постане један од најлепших европских градова, што у региону већ јесте, примећује Његова екселенција амбасадор РФ

фото: БЕОИНФО

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је протекле недеље у Старом двору амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка. Двојица званичника разговарала су о даљем унапређењу односа између Србије и Русије, односно Београда и Москве.
„Разговарали смо о блиским односима и пријатељству Русије и Србије и сложили се да је сарадња двеју земаља на високом нивоу. Такође је било речи о унапређењу постојеће сарадње у периоду који је пред нама. Александар Чепурин, претходни амбасадор Русије, дао је велики допринос одличној сарадњи између Русије и Србије, али и Београда и Москве, а нема сумње да ћемо и са господином Боцан-Харченком имати одличну сарадњу у областима културе, економије, привреде, спорта, али и осталим сегментима“, рекао је градоначелник.
Амбасадор Русије у Србији нагласио је да је састанак с градоначелником Београда за њега био један од приоритета по доласку на нову дужност, пре свега због чињенице да се у престоници Србије осећа пријатно од првог дана.
„Убеђен сам да је Београд на добром путу да постане један од најлепших европских градова, што у региону већ сада свакако јесте. Желимо да односи Београда и Москве дају највећи могући допринос даљем унапређењу одличних односа између Србије и Русије. Постоји много пројеката у бројним областима на којима можемо да радимо и нема сумње да ћемо наставити да улажемо велике напоре како би били реализовани“, рекао је Боцан-Харченко.

 

фото: БЕОИНФО

Трагом предлога Милована Витезовића

Београд се одужио генералу Мондезиру

На предлог књижевника Милована Витезовића и Удружења књижевника Србије, део Улице Тадеуша Кошћушка, од Париске до Цара Душана убудуће ће се звати Улица Пјарона де Мондезира. То је протекле недеље саопштио заменик градоначелника града Београда Горан Весић. Поред именовања Де Мондезирове, одлуком Скупштине града Београда бројне улице у општинама Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Сопот, Земун, Барајево, Нови Београд и Сурчин први пут добиле су назив.
Најављујући поменуто именовање, Весић је истакао да је ово прави тренутак у односима Француске и Србије да се одужимо човеку који је најзаслужнији за спас српске војске у Првом светском рату.
„Пјарон де Мондезир је француски генерал који је командовао српском војском у Албанији 1915. године и њеним повлачењем, изабрао је Крф као место боравка наше војске и командовао пребацивањем српске војске на Солунски фронт. Важно је да поменем да је иницирао да четири хиљаде српске деце пошаље на опоравак и школовање у Француску и тако обезбедио део будућности српског народа.“

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *