Ко је Борис Џонсон?

Нови станар у улици Даунинг број 10

Пише Милош Војиновић

Уколико нам досадашња каријера новог премијера Велике Британије било шта говори, требало би с резервом да узмемо све сценарије везане за Брегзит. Вероватно ни Џонсон не зна шта ће Борис урадити

У ренутку када штампарска машина буде умножавала ово издање часописа „Печат“, тамно плава кућа у улици Даунинг број 10 у Лондону ће добити новог станара, а Велика Британија новог премијера. Извесно је да ће то бити Борис Џонсон. Питање чији одговор сви желе да знају гласи: да ли ће он бити тај који ће успети да одреши савремени Гордијев чвор звани Брегзит?

НЕМАРНИ ГЕНИЈЕ? Подржаваоци Брегзита у Џонсону виде своју највећу наду. Током кампање он је поручио да ће, без обзира на то да ли се до споразума дође или не, до краја октобра Британија напустити ЕУ. Ниједан политички аналитичар се тренутно не упушта у предвиђања шта ће се догодити – могућност да се репутација изгуби грубим промашајима је превелика, а шанса да се успостави прецизна прогноза готово да не постоји. Једино што нам преостаје јесте да се запитамо, ко је заправо Борис? Кратак одговор гласи: он је контроверзан и конзервативан, неморалан и незаобилазан, брилијантан и бескрупулозан. Упоредимо берлински Бундестаг и лондонски Вестминстер. Иако Бундестаг делује модерније, у њему је више савремене технике, а поједини немачки посланици на заседања долазе у дуксерицама са капуљачом, немачки парламент је заправо место конвенционалнијих облика понашања. Да, немачки посланици понекад добацују и гестикулирају са својих места, али у односу на Британију то је заиста мачји кашаљ. Мала сала доњег дома британског парламента направљена је у далекој прошлости, када је и посланика било много мање. У њој може да седи једва преко три стотине од укупно шест стотина и педесет посланика. У тој тесној просторији, када је реч о вербалном дуелу, правила нема, а креативност се цени. Поред тога, за разлику од Немачке, британска култура дозвољава, чак и воли, ексцентричност. Ту чињеницу Џонсон је користио још од студентских дана и око себе стварао ауру нехајног и немарног генија. Нехајан и немаран свакако јесте – недуго пошто је постао градоначелник Лондона отишао је на тронедељни одмор. Међутим, питање је да ли је и геније?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *