Џон Болтон, гласник рата

АМЕРИЧКИ СУПЕРЈАСТРЕБ

Британски Гардијан прогласио је Џона Болтона, 71. саветника америчког председника за безбедност, за „најопаснијег човека на свету“: „Болтон жели да Сједињене Државе започну рат с Ираном. Ми то знамо јер то Болтон говори скоро две деценије.“ Данас су САД ближе рату с Ираном него у доба председника Буша Млађег, или било кад у историји, констатује Бен Амбрустер, а „кривица за то углавном лежи на Болтону“

Америчке оптужбе да је Иран одговоран за нападе на танкере у Оманском заливу пале су у воду за мање од 24 сата. Оне нису убедиле никог (изузев Британије), па чак ни ЕУ, која је позвала на опрез и „уздржаност“. Није јасно, уосталом, ко заиста управља политиком америчке администрације према Ирану, Трамп или Болтон, изјавила је Натали Точи, саветница европске комесарке за спољну политику Федерике Могерини: „Можда би Трамп требало да отпусти свог саветника за националну безбедност Џона Болтона.“ Ирански министар спољних послова Мухамед Џавид Зариф одбацио је све америчке оптужбе, називајући их „саботажом дипломатије из кухиње Џона Болтона“.

Амерички јастреб Болтон, израелски премијер Нетанијаху и саудијски принц Бин Салман, сматра ирански министар, могли би да наведу председника Трампа да покрене рат против Ирана; рат који заиста не желе ни Вашингтон ни Техеран. После обарања америчког шпијунског дрона у иранском ваздушном простору, изгледа да стојимо на прагу рата који „нико не жели“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *