Тијанин закон – КОМЕ НАМИГУЈЕ БОГИЊА ПРАВДЕ

 

 

Важно питање казнене политике и њеног иновирања одвија се у сенци једног деликатног законског прописа – доживотног затвора, који се љуља на таласу политичког опортунитета услед емотивног еха јавности, пренебрегавајући хладну и одмерену јуристичку анализу

 

Кажу да су најопаснији закони око којих се власт и опозиција сложе. Управо је то случај са увођењем доживотног затвора за најтежа кривична дела, мада уз једну домаћу специфичност – опозиција подржава предлог закона, али неће у скупштину да о њему дискутује и гласа јер већ известан период бојкотује парламент. Не мањка политике ни с друге стране, оне која је предлог поднела баш сада, а не у време када је парламент био целовит, тј. сви посланици на броју. Није било вероватно да ће проблем који је у великој мери заокупио пажњу јавности проћи без политичких трзавица, и за многе јефтиног и популистичког прикупљања поена. Јер ствар је и те како озбиљна да би је мимоишло политичко поентирање, ма како оно било окарактерисано.
Наиме, Влада Србије је почетком маја усвојила Предлог закона о изменама и допунама Кривичног законика, који подразумева увођење казне доживотног затвора. Министарство правде усвојило је предлог Фондације „Тијана Јурић“, да се у кривична дела с најстрожим запрећеним казнама уброје тешко убиство, силовање, обљуба над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем са смртних исходом.
„Увођењем доживотног затвора за убице деце најважније је да повратницима не дамо прилику да поново силују, убију“, рекао је у јануару иницијатор законских измена Игор Јурић, после најаве председника Србије Александра Вучића о увођењу доживотног затвора за убице деце. Отац 14-годишње Тијане, коју је 2014. отео, силовао, а затим убио и закопао на депонији Драган Ђурић (38) из Сурчина, готово две године водио је битку да, како каже, сва наша деца буду заштићена, да убице њихових вршњака никада више не буду слободни.
Представници Фондације „Тијана Јурић“, која је у оквиру народне иницијативе сакупила готово 160.000 потписа грађана за измену Кривичног законика и предложила увођење казне доживотног затвора за убиство детета, малолетника или трудне жене, поднели су у новембру 2017. године Народној скупштини иницијативу да се промени Кривични законик и уведе строже кажњавање силоватеља и педофила. Годину дана касније, крајем децембра 2018, Министарство правде је оформило радну групу која је радила на изменама и допунама Кривичног закона. Коначно, на сајту Министарства је 22. априла 2019. објављен предлог да се казна доживотног затвора уведе као замена за сва досад најстроже кажњавана кривична дела – и до максималних 40 година.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Кривичног законика са 159 гласова „за“. Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, без права на условни отпуст, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“.
Осим владајуће већине „Тијанин закон“ гласовима су подржали и радикали, посланици Лиге социјалдемократа Војводине и још два посланика опозиције – Миладин Шеварлић и Ђорђе Вукадиновић. Гласању нису присуствовали посланици који бојкотују рад парламента, иако су, према њиховим речима, потписима подржали грађанску иницијативу за доношење овог закона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *