Преко њега мртвог

Колико смо заиста близу (или далеко) од споразума с Приштином, каква се тактика назире иза загонетног сукоба Приштине с Вашингтоном, и зашто је претња америчког повлачења из Бондстила кудикамо значајнија него што делује на први поглед

Понешто је, и то кључно, изгледа ипак остало изгубљено у преводу. Или пак речима, иако се човек углавном за реч држи, не треба придавати значај какав смо навикли да им придајемо, па их на основу тога и тумачимо у покушају да разумемо шта нам се то догађа и куда нас све то води…

СВЕТЛОСНЕ МИЉЕ ОД „БЛУМБЕРГА“ Обиље је оправдане забринутости, елем, недавно изазвао председник Србије Александар Вучић када је, током учешћа на Минхенској безбедносној конференцији, „Блумбергу“ рекао да споразум Београда и Приштине „није тако далеко као што изгледа“, иако је само мало раније говорио „далеко нам је (и) дијалог, а камоли споразум“ и „далеко смо од било каквог договора с Приштином“, „миљама далеко од било каквог решења“.
Остависмо тада могућност, можда сте је приметили, можда је се сећате, да је „нека суптилна дистинкција остала изгубљена у преводу“, и ево је, и то нимало суптилне.
Јер, открио је ових дана Вучић, „слушамо од албанских представника да је споразум близу, иако је светлосним миљама удаљен“, и „они сваког дана говоре да смо близу споразума, а пошто знам колико смо далеко од њега, питам се са ким то разговарају“.
Под условом да речима – ипак – треба придати значај већи од никаквог, ово је информација која заслужује аплауз таман колико је она из интервјуа „Блумбергу“ изазивала забринутост. Зато што ни Приштина ни Вашингтон, наравно, не одступају од става да „дијалог са Србијом треба да се заврши признавањем Косова и чланством у УН“ (потпредседник тамошње владе Енвер Хоџај), односно да „Србија треба да призна Косово као независну, суверену државу“ (заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер), те би у оваквим околностима свако приближавање споразуму заправо значило да смо близу капитулацији Србије и њеном (нашем) потпуном слому. Док, насупрот томе, светлосне миље удаљености од таквог споразума ваљда значе да смо за толико ближи наставку наше борбе за себе уместо поразу у име њихових интереса и осталих настраности.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *