ГЕПИДИ ИЗ ЧАЧКА

Да ли су стари Гепиди, чији је гроб скоро откривен, били вешти кад је нешто ваљало гепити, или је реч о потомцима старог племена Чачана, одакле су управо због поменуте вештине протерани?

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац. Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.

ПРОЧИТАХ У НОВИНАМА Прочитах у новинама, а беше објављена и фотографија, да је у Виминацијуму пронађен гроб са костуром и мачем ратника, припадника племена Гепида, како за новине рекоше археолози који су гроб открили. Велико откриће.
Пре неколико деценија, док је још постојала кафана код „Три багрема“ и у кафани код „Цар Лазара“, која постоји и данас, имао сам прилике, да чујем ову реч. Онако овлаш док сам чекао да ми се у лимени бокал наточи пиво које сам онда носио кући да се послужи уз ручак. Имао сам десетак година и деца нису смела седети у кафани са одраслима, сем ако су били са оцем, дедом или неким старијим рођаком што је била реткост. Кафана је била стециште старијих и деца су у њу могла ући само ако су старијег требало послушати. Таква су била правила.
Чекајући стојећи да се бокал напуни пивом у дечје уво би улетела по нека дотле непозната реч. Једна од таквих речи је била Гепид. Они су ти од Гепида, они знају гепити да их нико не види; вешт гепиш.
Уврзла се реч и не пушта. Тера да се шуњам, за старијим људима, као што су били Цане „Лафајет“ трговац, чика Адам Василијевић, адвокат, Раша, фризер, Џане Васикић, зубни техничар и други. Слушао сам их док су играли ајнца, санса а највише дарде. Све су то биле картарошке игре и у жару би се омакла по нека ружна или нама деци неразумљива реч.
Реч гепити се најчешће чула. „А гепи ти карту Цане, мислиш да нисам видео“, рекао би наизглед љутито чика Адам.
„Ма где ја да гепим теби карту нисам од оних који воле да гепишу“, одговарао би Цане.

ОБЈАШЊЕЊЕ ЈЕ СТИГЛО Почех да се распитујем онако изокола код старијих шта реч гепити значи? Зашто се тако често користи? Објашњење је убрзо стигло и реч гепити имала је пуно значења, језичари би рекли, синоним за: здипити, мазнути, дрпити, украсти. Кад сам кренуо у гимназију узех речнике да тражим објашњења за речи које су ме интересовале. У породичној библиотеци сам пронашао Луја Бакотића и његов Речник где за реч гепити стоји објашњење под 1. здипити, а под 2. фиг. украсти. У Речнику Матице Српске пише исто.
Nomen est omen каже изрека старих Латина, мада нису само стари Латини писали и говорили латински, објашњавајући да се у имену, односно називу понекад крију и карактерне особине носиоца имена. Да ли то значи да су стари Гепиди, чији је гроб скоро откривен, били вешти кад је нешто ваљало гепити тј. здипити, или су они потомци старог племена Чачани, одакле су управо због поменуте вештине протерани, а о њиховој вештини мажњавања или геписања, остала је у памћењу само реч.
Богу хвала, у време Гепидске цивилизације, Срби су још из Карпата, како нас деценијама уче саксонско-немачки историчари и њихови српски сатрапи, спаковани расправљали са којом агенцијом да дођу на данашње евроунијатске територије и Балканско полуострво. Коју су агенцију Срби изабрали да ли „Карпате турс“ или „ Европа бус“ је питање на које ће, надам се, ускоро, наша а светска, наука одговорити. Дотле ћемо живети са Гепидима.
Из Законоправила Светог Саве, Сарајевски препис. Избор је сачинио Владимир Давидовић, издавач је Министарство правде Републике Србије, Београд 2016). Овог пута вам наводим два правила.
11. правило: Ако су неки дали злато да избјегну мучење, није им грех, јер изабраше да злато изгубе, а не душу своју. И Писмо говори избави мужа богатство његово.
12. правило: Уколико се неки спасоше бјежањем, не треба се жалити на њих, па ни ако су други ухваћени умјесто њих. Могли су и они побјећи да су хтели.( 28. ПОГЛАВЉЕ, стр.74).
Имамо ли смелости да не чекамо да прође нових стотину година, већ да одмах, данас снимимо филм о страдању малог Слободана Стојановића? Нема важнијег задатка за филмске ствараоце у Србији од овог филма. Слободан је био две године млађи од Ане Франк. Над обоје деце је извршен стравичан злочин. Сви судски докази постоје. Прионите на посао.
Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића, капетана Драгана. Помолимо се за све заточене Србе у евроунијатским тамницама: Мартића, Павковића, Милошевића. Сетимо се Џулијана Асанжа. Чувајмо Републику Српску. Уз Божју помоћ и нашу тврду веру, Догодине у Призрену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *