Почетна / Свет / КО ЋЕ ТРАМПУ НА МЕГДАН?

КО ЋЕ ТРАМПУ НА МЕГДАН?

ПРЕГРУПИСАВАЊЕ ПРЕД ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИЗБОРЕ

Ако би Трамп 2020. обезбедио реизбор, што је пошло за руком тројици његових претходника (Клинтон, Буш Млађи и Обама), сматра се да би кроз избор судија Врховног суда и спровођењем других дугорочних и дубинских политичких мера неповратно изменио пејзаж америчке политике у правцу тврдог идеолошког конзервативизма. Отуд толика панична хистерија у либералним и прогресивистичким круговима да се Трампу једноставно мора стати на пут

Необични и неочекивани успон Доналда Трампа до Беле куће, као и начин на који је, уз велику помоћ свог стратега и „сиве еминенције“ Стива Бенона, водио своју победничку кампању, потпуно су променили устаљена правила политичке игре у Америци, правила која су претходно била на снази деценијама, па чак и вековима. „Ураган Трамп“, како га је крстио познати амерички новинар Мет Таиби, одувао је све уврежене представе и идеје о томе како један амерички председник треба да изгледа и да се понаша. Нестао је лажни идеал углађеног и уздржаног државника беспрекорне прошлости, самозваног лидера тзв. „слободног света“ и провереног члана глобалистичког естаблишмента, који вешто балансира и мири наизглед непомирљиве разлике између конзервативних и либералних ставова и који својим ауторитетом премошћује очигледни јаз између закулисних корпоративних интереса и јавно прокламованих идеала о америчкој демократији, поштовању закона и једнакој шанси у „трагању за срећом“, који су Уставом зајамчени свим грађанима САД. Заједно с тим лажним идеалом нестала је и идеја политичког центра у Америци. А када нема јасно дефинисаног и израженог центра, око кога се окупља она фамозна Никсонова „тиха већина“, онда обично на површину избијају политички и идеолошки екстреми.
Увек без длаке на језику, живописне прошлости и склон ексцесима и политички некоректним изјавама, али са огромним самопоуздањем и непогрешивим инстинктом да препозна и искористи туђу слабост, Трамп је неспорно конфликтна личност која је изазвала незапамћену поларизацију у америчком политичком животу. Самим његовим избором, али и потоњим деловањем на месту председника дошло је до објективно великог скретања удесно што се тиче званичне државне политике. Трампови ставови о имиграцији, опорезивању, здравственој заштити, контроли личног наоружања, идентитетској политици и очувању животне средине толико су неприхватљиви особама са леве стране политичког спектра да многи из тог табора наредне изборе за председника доживљавају као бити или не бити. С друге стране, рурална, религиозна и традиционална Америка, она „корпа бедника“, како их је погрдно назвала Хилари Клинтон, а која је дуго пасивно таворила на маргинама свих политичких збивања, у Трамповој победи видела је шансу да се коначно чује и њен глас. Није стога нимало изненађујуће што су се ти слојеви мобилисали око свог председника и што предстојеће изборе такође доживљавају као судбинске.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Зоран Ђорђевић

    Ако за председника изаберу Елизабет Ворен она ће се питати колико и Едита Тахири у Приштини.
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *