Почетна / Интервју / Ненад Нинковић – На току српске историје

Ненад Нинковић – На току српске историје

Иако је било много осцилација, много трзавица на релацији пречански политичари – државници Краљевине Србије, једна идеја је била константна – жеља за уједињењем

Тежњу повезивања Војводине са Србијом и Србије с Војводином лако је објаснити јер је велика повезаност Срба из Србије и простора данашње Војводине историјска константа бар од промена које је донео Велики бечки рат крајем 17. века. Не треба заборавити да се простор данашње Војводине насељавао дуго Србима јужно од Саве и Дунава, да су у Срем и Банат током ратова у 18. веку долазиле избеглице из Србије, да је јака веза постојала током читавог 19. века, од помоћи устаничкој Србији, до утицаја пречана на изградњу институција у младој српској држави – каже у разговору за „Печат“ историчар др Ненад Нинковић.
Учествовали сте у осмишљавању изложбе која је поводом века од присаједињења Војводине уприличена у Новом Саду. Чиме сте се руководили, шта акцентовали, те у којој мери је било захтевно историју једне борбе и велике победе представити на ограниченом простору?
Било је потребно указати на основне токове српске историје на простору данашње Војводине, у чему сам учествовао са колегама др Миланом Мицићем, проф. др Гораном Васиним и доц. др Борисом Стојковским. Приказивање кључних догађаја из српске историје није представљало проблем, а акценат је свакако био на периоду Првог светског рата, судбини Срба са простора данашње Војводине током њега, као и самом процесу присаједињења Краљевини Србији, односно стварању Краљевине СХС.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *