КАКО СУ НАС ЖИГОСАЛИ?

Нови српски Закон о заштити података о личности остварује идеје покојног Збигњева Бжежинског. Треба ли, онда, да нас чуди што му се успротивила Српска православна црква?

Недавно је, са мноштвом мањкавости на које је указивала стручна јавност, укључујући и повереника за заштиту података о личности, у Скупштини Србије усвојен нови Закон о заштити података о личности, који, опет и опет, у себи садржи могућности за разнолике злоупотребе.

ПИСМО СПЦ Врх СПЦ успротивио се таквом закону, који је и верске заједнице ставио под надзор и контролу, досад непознату и нечувену. Тражено је да се закон повуче из процедуре и побољша, али није било разумевања.
У документу, упућеном свим посланицима Скупштине Србије, истакнуто је, између осталог, да „СПЦ, обављајући верску делатност, сасвим сигурно, на различите начине, врши обраду података о личности, и то својих чланова, који то постају примањем светих тајни крштења и миропомазања. Како је реч о личном праву сваког од њених чланова, тачније верника, подразумева се да верник СПЦ за обраду својих података својој Цркви даје сагласност. Сматрамо непримереним да држава спроводи неку посебну врсту интервенције која се односи на регулисање обраде тих података, јер су та решења предвиђена канонским поретком Цркве, већ више од двадесет векова уназад“.
Речено је, у овом писму врха СПЦ, и да је Европски суд за људска права, примењујући Конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, дао слободу државама потписницама да питање слободе вероисповести и правног положаја цркава и верских заједница уређују самостално. Предложено је да у закону стоји: „Обрада података о личности од стране цркава и верских заједница уређује се посебним правилима цркве, односно верских заједница.“
Али – није вредело. Проф. др Саша Гајин, члан Радне групе за израду овог закона, сматрао је да је став црквених великодостојника највероватније последица неразумевања овог прописа.
И закон је усвојен.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Наставак у следећем броју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *