Почетна / Свет / Жути пачићи

Жути пачићи

Док полиција тражи забрану Хонгконшке националне партије, адвокати сепаратиста позивају се на одлуке Европског суда за људска права, тврдећи да апели на отцепљење не представљају довољан основ за распуштање партије

За „Печат“ из Пекинга Бранко М. Жујовић

Како ствари сада стоје, Хонгконшка национална партија, формирана пре око две године, могла би да постане прва политичка организација у Хонгконгу која је забрањена након присаједињења овог специјалног кинеског административног региона матици 1997. године.

ПРЕТЊА НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Полиција Хонгконга је саопштила да су се партија и њен лидер Енди Чан Хо-тин залагали за отцепљење од НР Кине свим средствима. Они су предузимали конкретне кораке и постали непосредна претња националној безбедности, каже се у полицијском саопштењу.

Стога је Џон Ли Ка-чју, секретар у локалној влади задужен за безбедност, 17. јула дао рок Хонгконшкој националној партији да се до 8. августа изјасни о овом случају. Након тог рока могла би да уследи забрана партије.

Чанова невелика партија основана је 2016, али ни он није баш много старији од ње. Чан је, наиме, рођен 1990. године.

Прва искуства као демонстрант, према писању листа „Саут Чајна морнинг пост“, стекао је септембра 2014. године када се прикључио уличним протестима „Окупирајмо Централ“ (Occupy Central) који су трајали 79 дана. Последње демонстранте са хонгконшких улица растерала је полиција употребљавајући сузавац.

Пре него што ће стећи диплому на Политехничком универзитету, у области маркетинга и индустријског и системског инжењеринга, Чен се нашао на челу кампање која је за циљ имала разбијање Хонгконшке студентске федерације, односно одвајање једне од студентских организација. Хонгконшка студентска федерација претходно је критикована као немодерна, назадна и лоше руковођена, иако је била међу водећим организацијама кампање „Окупирај Централ“.

Чан је стога покренуо изјашњавање 1.700 студената, чланова организације „Полију“ (PolyU Student Union). Победила је Чанова струја са 1.190 спрам 403 гласа.

Поједине информације говоре да је после дипломирања Чан радио у некој компанији, али до данас није потпуно јасно од чега живи.

Марта 2016. основао је Хонгконшку националну партију, а за један од главних циљева прогласио је „Републику Хонгконг“ на таласу онога што је „Саут Чајна морнинг пост“ назвао растућим таласом локализма.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *