Свечано отворен шести музички фестивал „Бољшој“ уз подршку „Гаспром њефта“

Синоћ је на Мећавнику свечано отворен музички фестивал „Бољшој“, који се шесту годину заредом одржава уз подршку компаније „Гаспром њефт“. Фестивал је отворен концертом чувеног виолинисте Немање Радуловића и његовог ансамбла „Дабл Сенс“, а у оквиру свечане церемоније наступио је балетски првак Констатин Костјуков уз пратњу првака Јовице Бегојева и солиста Милоша Маријана и Татјане Татић.

„Бољшој је фестивал који се од осталих разликује по томе што на њему нема црвеног тепиха. Пошто сам ја шетао тим црвеним теписима, могу са сигурношћу да кажем да је много боље без њих. Увек се сећам како је на овом брду била само једна шљива, гомила покошене траве која је иструлила и био је један стуб преко којег је ишла струја. То је било пре 15 година. Оно што је важно је да је пре шест година дошло до једне сарадње у којој је група ентузијаста са „Гаспром њефтом“ направила овај фестивал. Има ли игде на свету место које је скривено као Мећавник на које изненада у 23 часа увече хелихоптером дође највећи живи диригент на свету – Гергијев? Има ли игде на свету овако скривеног места, на коме се са клавиром поиграва мајстор као што је Денис Мацујев? Нема. Има ли места где су велики „Гаспром њефт“ и мали Мећавник успели да нађу заједнички језик? Нема. Користим ову прилику да захвалим свим људима који су од почетка учествовали у организовању овог фестивала, уз помоћ „Гаспром њефта“ ту су и РАСТА студио из Београда, Лотика са Мећавника и бенд који се зове Емир Кустурица & No smoking orchestra“, изјавио је Емир Кустурица приликом отварања.

„Данас су ме новинари питали по чему се Бољшој разликује од других фестивала? Одговорио сам да је то вероватно једини фестивал класичне музике који се одржава у селу. Када је реч о таквим фестивалима, сви су навикли на свечана одела, велике сале, али овај фестивал је нешто сасвим другачије. После сам схватио да није ствар само у томе што се фестивал одржава у селу, већ у једном посебном свету који је осмислио Емир Кустурица. Емир је прошле године предложио да фестивал траје један дан дуже. На тај начин добили смо још један дан среће, у свету који је смислио Емир Кустурица“, рекао је отварајући фестивал Александар Дибаљ, члан управног одбора „Гаспром њефта“.

Овогодишњи фестивал, који ће по први пут трајати четири дана, поред наступа Немање Радуловића биће место сусрета виолиниста Јулијана Рахлина и Романа Симовића, као и чувеног руског пијанисте Дениса Мацујева.

Шести пут заредом, млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије такмичиће се за златну, сребрну и бронзану матрјошку у две старосне категорије од 13 – 17 година и 18 – 25 година. О најбољима одлучиће жири који чине председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.  Поред тога, компанија „Гаспром њефт“ на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *