Смишљено стварање хаоса

Удар на међународне институције као програмирани (иако рискантан) подухват: Доналд Трамп је очигледно уверен да само повлачењем из уговорних обавеза његових претходника, склапаних „на штету“ његове земље, од екологије, преко западног војног савеза, до трговинских односа у којима други (Немачка, Кина) остварују огромне суфиците и „привилегије“ у односу, и на рачун, домаће економије, може реализовати предизборно обећање и свој стратешки политички циљ – Америка пре свега и изнад свега и пре свих

Само који дан после бриселског НАТО хаоса, када се западно савезништво нашло на ивици дубоке кризе и (могућег) раскола, окренута је нова страница на светској политичкој сцени: „прорадио“ је опет „добри дух Хелсинкија“, који је толико пута у историји, посебно у време Хладног рата (чувена конференција КЕБС-а) довео до охрабрујућег, и окрепљујућег, попуштања.
У престоници (војно неутралне) Финске срели су се (понедељак, 16. јул), први пут званично, након неколико неформалних, успутних сусрета (уз „ивицу“ великих међународних скупова) најмоћнији и најутицајнији лидери света, руски и амерички председници Владимир Путин и Доналд Трамп.

Сензација и спекулације

Довољан „штоф“ за „сензацију“ и невиђене медијске и политичке спекулације које су му претходиле. Никад се на западној страни није, иако то може звучати апсурдно, толико „дрхтало“ због једног руско-америчког самита и баратало суморним, катастрофичним предсказањима и сценаријима. „Печат“ на другом месту подробније анализира резултате „историјског самита“, који је Трамп означио као „добар почетак“, док се овај текст бави превасходно догађајима (хаотични НАТО самит), околностима и (често парадоксалним) реаговањима, сатканим од предрасуда, идеолошких догми и клишеа којима баратају (западни) мејнстрим медији.
Уводничар најутицајнијег и најугледнијег америчког дневника „Њујорк тајмс“ упозоравао је, на пример, на (пре)велику одговорност председникових саветника за националну безбедност да „убеде Трампа“ како је „безбедност земље угрожена његовим сусретом са Путином“!
Несустало критичан према Трампу, „Њујорк тајмс“, уз опаску да је добро кад се амерички председници „срећу са противницима“, како би се разјасниле разлике и решиле несугласице, види (највећи) проблем у томе што ће сусрет Трампа и Путина „бити сусрет сродних душа“. Некада се сродност, кад „проради лична хемија“ међу државницима и спонтано, мимо протокола, пређе се на „ти“, сматрала за предност у решавању (и најкомпликованијих) проблема. Сада се, ето, интерпретира као опака јерес и нечувена опасност (чак) за националну безбедност…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *