Почетна / Култура / Под звездама, уз фудбал и пиво

Под звездама, уз фудбал и пиво

65. ПУЛСКИ ФЕСТИВАЛ

Фото: ПУЛСКИ ФЕСТИВАЛ / прес-служба

Милену Дравић у Арени дочекао громки аплауз, Неду Арнерић рођендан, Алфија Кабиља и Игора Гала награде за каријеру, а Пуљане директан пренос финала Светског првенства

Специјално за „Печат“ из Пуле Дубравка Лакић

Први дани јубиларног, 65. Пулског филмског фестивала остају забележени по Милени Дравић, Неди Арнерић, Алфију Кабиљу, Игору Галу и по томе како су, зарад директног преноса финалне утакмице на Светском првенству у фудбалу, филмски ствараоци па и сам фестивал били „прогнани“ из свог природног станишта – велелепне пулске Арене и пресељени у далеко мање гледалиште, у дворану Истарског народног казалишта.

И ово је, заправо, само још један згодан прилог богатој историји најдуговечнијег, а деценијама и најзначајнијег филмског фестивала на територијама бивше Југославије и Балкана. Фудбалски дуел између Хрватске и Француске, уручење пехара француским фудбалерима уз „перформанс“ хрватске председнице, у Арени је пратило чак 14.000  људи. Сва седишта су због тога била уклоњена. Лумповало се по граду до касно у ноћ. Зато су остале индиспониране екипе такмичарског филма „Дом“ Дариа Плеића и ТВ серије „Новине“ Далибора Матанића. Уместо у Арени поклонили су се публици у ИНК. За истоветну судбину филмова „Лада Каменски“ Саре Хрибар и Марка Шантића и „Comic sans“ (име по називу фонта у ворду) Невиа Марасовића побринула се киша која је треће фестивалско вече лила над Пулом и Истром као из кабла.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *