Почетна / Друштво / ПРАЗНИК УСКРСА — СА ХРИСТОМ БОГ ПОСТАЈЕ ЧОВЕК

ПРАЗНИК УСКРСА — СА ХРИСТОМ БОГ ПОСТАЈЕ ЧОВЕК

Христов путоказ самопотврђивању

Пише Бојан Јовановић

Схваћен и као резултат дотадашњих човекових трагања за Богом и успостављање снажног упоришта за оно што ће се потом збивати, долазак Исуса Христа, као и Исусов овоземаљски животни пут важни су и за разумевање значаја хришћанског искуства у индивидуационом процесу формирања личности

Долазак Исуса Христа је један од најважнијих догађаја у људској историји, јер је његовим учењем утемељена јудеохришћанска цивилизација, заснована и на великом грчко-римском искуству оличеном у филозофији, књижевности, уметности и религијским схватањима. Схваћен и као резултат дотадашњих човекових трагања за Богом и успостављање снажног упоришта за оно што ће се потом збивати, овај догађај, као и Исусов овоземаљски животни пут важни су и за разумевање значаја хришћанског искуства у индивидуационом процесу формирања личности. Тај процес није само спонтан већ и свесно вођен, а знање о путу који треба прећи чини појединца утолико одговорнијим за његов коначан исход. На том путу постајања личности човеков највиши узор је Христос као конкретна историјска самостворена личност и лик у причама и митским творевинама о њему и његовом животу.

Хришћанство тек након Христа успоставља своју симболику и иконографију, повезујући их и са претходним религијским контекстом. Мит о Озирису исказаће се у транспонованом виду и у хришћанству, као и теме безгрешног зачећа, васкрсења, мироточења и ритуала паљења свећа. У читавом овом контексту Христос се открива као јединствена, изузетна личност са којом се може успоставити жива и аутентична комуникација.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *