Почетна / БРОЈ 510 / Време Вучића

Време Вучића

Шта нам о Србији и њеној будућности говори очекивани и неочекивани исход минулих београдских избора?

Пише Никола Врзић

Када је, у ноћи између недеље и понедељка, блистави ватромет запарао мрачно небо над Београдом, снсовци и остали који се тако осећају имали су двоструки разлог за славље; прослављали су своју убедљиву победу на изборима у Београду, и рођендан свог и нашег председника Александра Вучића. А и иначе нам је главни град окићен као новогодишња јелка – тек се ових, постизборних дана кренуло у уклањање празничне расвете – што би циничније политичке анализе могло да наведе на закључак да су Београђани гласали да им сваки дан буде Нова година уместо да је испуњена гомилом, на пример, безвезних уторака и обичних среда, што је иначе разумљива тежња којој се нема много шта приговорити…

Али наравно да се цинизмом ове врсте не може до краја објаснити сва комплексност овог необичног тренутка српске политике у којој се актуелна власт, пркосећи познатим законима физике, винула још више у небо после година владавине без нарочито опипљивих успеха, потирући успут и лево и десно од себе све што је гајило – показало се, неосновану – наду да ће актуелну власт свести на меру која је актуелној опозицији много прихватљивија. Догодило се обрнуто.

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА Шта се то, дакле, догодило, зашто се догодило, и – најважније – куда нас води ово што нам се догодило? И нама, грађанима, и њима, политичарима? Упустимо се у анализу од анализе изборних бројки.

Као што је већ сасвим познато, од 24 листе које су учествовале на изборима, цензус од пет одсто прешле су само четири, листе Александра Вучића, Драгана Ђиласа (и Саше Јанковића и Вука Јеремића), Александра Шапића и Ивице Дачића са Драганом Марковићем Палмом. СНС-у и партнерима припало је скоро 45 одсто гласова (44,99 одсто, прецизности ради), Ђиласу и осталима скоро 19 одсто (18,93), Шапићу 9 одсто (9,01) и Дачићу с Палмом нешто мало преко 6 одсто гласова (6,13 одсто).

У мандатима, то значи да ће у новом сазиву београдске скупштине, од 110 одборника, СНС самостално имати апсолутну већину од 64 одборника, другопласирана листа имаће их 26, Шапићева 12, док ће преосталих 8 бити с листе СПС-а и Јединствене Србије.

Знатно до далеко испод цензуса остали су и цензус коалиција покрета „Доста је било“ и „Двери“, и Српска радикална странка, и жута паткица и Бели, и Демократска странка и Демократска странка Србије и сви остали, укупно скоро 160 хиљада гласова, односно око петине гласова убачених у бирачке кутије којих је било 814.477, то јест 51,09 одсто од броја уписаних бирача.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!