Кина обећала „одлучан одговор“ ако САД започну трговински рат

Кина не жели да учествује у трговинским ратовима, али је спремна да заштити своје интересе у сукобу са Сједињеним Државама, изјавила је портпарол министарства спољних послова Хуа Чунинг, преносе РИА Новости.

Према њеним речима, у послење време питање трговине између САД и неколико земаља добило је велику пажњу. Она је подсетила да је Пекинг више пута изразио “јасан став о овом питању”.
“Кина не жели да се бави трговинским ратовима, али ако нас неко приморава да учествујемо у том рату, ми се не бојимо и нећемо се крити, а ако Сједињене Државе предузму кораке да наштете нашим интересима, ми ћемо свакако предузети одлучан одговор за заштититу наших легитимних права и интереса”, нагласила је Хуа Чунинг.
Она је истакла да је четрдесет година сарадње између САД и Кине допринело стварању великог тржишта и великом броју радних места.
“Да САД нису имале користи од економске сарадње са Кином, тада трговина између Кине и Сједињених Држава не би могла постићи тако брзи раст”, додала је она.
Према њеним речима, земље “би требало да отворе једни другима своје тржиште, прошире сарадњу уместо да воде трговинске ратове или присиљавају некога да нешто продаје или купи”.
У марту је Доналд Трамп потписао наредбу за увођење увозних дажбина на челик и алуминијум у озносу од 25% и 10%. Истовремено, Вашингтон је признао да ове мере неће утицати на Канаду, Мексико и неке друге земље.
Трампова одлука изазвала је велике критике у Европској Унији, Канади, Кини, као и у самим Сједињеним Државама због могућег започињања трговинског рата.

Један коментар

  1. Trgovinski rat.Da li je to prava rec.Celokupna zapadna filozofija biznisa je rat.Oni su se od toga i obogatili.Logika je prosta.Zapad masovno po celom svetu otvara fabrike.Navodno zbog jeftinije radne snage.Nisam do sada cuo da je neko skapirao u cemu je poenta.Zapad nista .ili vecinu,onoga sto mu treba ne kupuje od zemalja u kojima se proizvodi da bi na taj nacin razvijao i privrede tih zemalja,Ne.Oni su u svim zemljama napraili svoje firme pa fakticki od sebe kupuju za sebe a drzavama ostaje plata i zagadjena prirodna szredina.Da ovaj nacin zapad bere ekstra profit i razvija se a ostatak sveta tavori.I sve je bilo lepo dok im se neko nije suprostavio.Tada zapad pokazuje pravo lice UBICE.Zarad ostvarenja ovih globalnih pljackaskih pohoda zapad je spreman da unisti svakog pojedinca pa i narod i drzave.Ne postoje ogranicenja kad su u pitanju ovakve animalne navike zapada.Tesko onome ko se suprostavi.Milosevic,Sadam,Gadafi itd.itd.No na red su dosli veliki igraci Kina Rusija Iran itd.Zato se toliko nasrce na Putina.Zato se on pokusava skloniti na bilo koji nacin ukljucujuci i rat.Totalni rat.Jer zapad je ocajnik koga samo rat moze spasiti.No visa sila se potrudila da i Kina i Rusija i jos neki shvate na vreme sa kim imajy posla.Veliki je i nas udeo u tome iako nas stalno pokusavaju uciniti manjim nego sto jesmo.U NADI DA CE BAR NEKO PROCITATI i prepricati dalje.U najkracem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *