Kina obećala „odlučan odgovor“ ako SAD započnu trgovinski rat

Kina ne želi da učestvuje u trgovinskim ratovima, ali je spremna da zaštiti svoje interese u sukobu sa Sjedinjenim Državama, izjavila je portparol ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning, prenose RIA Novosti.

Prema njenim rečima, u poslenje vreme pitanje trgovine između SAD i nekoliko zemalja dobilo je veliku pažnju. Ona je podsetila da je Peking više puta izrazio “jasan stav o ovom pitanju”.
“Kina ne želi da se bavi trgovinskim ratovima, ali ako nas neko primorava da učestvujemo u tom ratu, mi se ne bojimo i nećemo se kriti, a ako Sjedinjene Države preduzmu korake da naštete našim interesima, mi ćemo svakako preduzeti odlučan odgovor za zaštititu naših legitimnih prava i interesa”, naglasila je Hua Čuning.
Ona je istakla da je četrdeset godina saradnje između SAD i Kine doprinelo stvaranju velikog tržišta i velikom broju radnih mesta.
“Da SAD nisu imale koristi od ekonomske saradnje sa Kinom, tada trgovina između Kine i Sjedinjenih Država ne bi mogla postići tako brzi rast”, dodala je ona.
Prema njenim rečima, zemlje “bi trebalo da otvore jedni drugima svoje tržište, prošire saradnju umesto da vode trgovinske ratove ili prisiljavaju nekoga da nešto prodaje ili kupi”.
U martu je Donald Tramp potpisao naredbu za uvođenje uvoznih dažbina na čelik i aluminijum u oznosu od 25% i 10%. Istovremeno, Vašington je priznao da ove mere neće uticati na Kanadu, Meksiko i neke druge zemlje.
Trampova odluka izazvala je velike kritike u Evropskoj Uniji, Kanadi, Kini, kao i u samim Sjedinjenim Državama zbog mogućeg započinjanja trgovinskog rata.

Jedan komentar

  1. Trgovinski rat.Da li je to prava rec.Celokupna zapadna filozofija biznisa je rat.Oni su se od toga i obogatili.Logika je prosta.Zapad masovno po celom svetu otvara fabrike.Navodno zbog jeftinije radne snage.Nisam do sada cuo da je neko skapirao u cemu je poenta.Zapad nista .ili vecinu,onoga sto mu treba ne kupuje od zemalja u kojima se proizvodi da bi na taj nacin razvijao i privrede tih zemalja,Ne.Oni su u svim zemljama napraili svoje firme pa fakticki od sebe kupuju za sebe a drzavama ostaje plata i zagadjena prirodna szredina.Da ovaj nacin zapad bere ekstra profit i razvija se a ostatak sveta tavori.I sve je bilo lepo dok im se neko nije suprostavio.Tada zapad pokazuje pravo lice UBICE.Zarad ostvarenja ovih globalnih pljackaskih pohoda zapad je spreman da unisti svakog pojedinca pa i narod i drzave.Ne postoje ogranicenja kad su u pitanju ovakve animalne navike zapada.Tesko onome ko se suprostavi.Milosevic,Sadam,Gadafi itd.itd.No na red su dosli veliki igraci Kina Rusija Iran itd.Zato se toliko nasrce na Putina.Zato se on pokusava skloniti na bilo koji nacin ukljucujuci i rat.Totalni rat.Jer zapad je ocajnik koga samo rat moze spasiti.No visa sila se potrudila da i Kina i Rusija i jos neki shvate na vreme sa kim imajy posla.Veliki je i nas udeo u tome iako nas stalno pokusavaju uciniti manjim nego sto jesmo.U NADI DA CE BAR NEKO PROCITATI i prepricati dalje.U najkracem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *