Уздрмани темељи европске куће

Потреси на тлу Старог континента који је дуго важио за оазу мира, спокоја и безбедности: Уместо продубљавања јединства и интеграција, Европску унију, уз садејство системских грешака и погрешне (бирократизоване) политике, захвата (опасни) процес растакања (сепаратизми), дезинтеграција (брегзит), изолационизма (затварање у националне атаре), уместо отворености и толеранције – ксенофобија и искључивост (директна последица несналажења у мигрантској кризи), уместо демократског одлучивања – све чешћа ауторитарност и (десничарски) популизам…

Ух, још једна (опасна) пукотина, готово је завапио (малерозни) шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер. Мислио је на каталонску (реску) раселину која је озбиљно уздрмала не само Шпанију него и читаву европску кућу (ЕУ) коју, несустало, потресају криза за кризом управо у Јункеровом мандату (отуда оно: малерозан).

Иако његов учинак и „допринос“ у свему томе не мора бити велик, поготову никако пресудан, доста је умних глава које су уверене да управо хаотична ситуација у Европској унији, која траје (пре)дуго, а кулминирала је баш у време Јункерове „владавине“, подстиче, или непосредно рађа, процесе који су у директној супротности са „светим начелима“ којима се хвали, и на којима почива, европска кућа.

Уместо јединства и интеграција, у току је, очигледно, забрињавајући процес растакања (сепаратизми), дезинтеграција (брегзит) и изолација (затварање у националне, државне границе). Уместо отворености и толеранције – ксенофобија и искључивост (најчешће, и превасходно, као директна последица избегличке кризе). Уместо ширења демократије, људских права и слобода – јачање ауторитарности и популизма у све више чланица Европске уније. Уместо јачања демократских темеља (институција) на којима почива европска кућа, с јасно подељеним правима и надлежностима међу њима (влада, парламент, правосуђе) – концентрација моћи у једном центру (у једној личности).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *