Почетна / Свет / Каталонска рехабилитација Слободана Милошевића

Каталонска рехабилитација Слободана Милошевића

Укидање косовске аутономије често је апострофирано као „незапамћени злочин“ српске политике под вођством Слободана Милошевића. Поучени актуелним примером Шпаније коју подржавају све чланице ЕУ, видимо да је (привремено) укидање аутономије или смањење овлашћења неке покрајине тек једна од легитимних мера државног апарата који се бори за очување интегритета и суверенитета земље

Активирањем члана 155 шпанског устава ишчезла је, истог тренутка када је и обзнањена, независност Каталоније коју је прогласио локални парламент. Шпанска влада је на проглашење независности Каталоније одговорила распуштањем каталонског парламента и расписивањем избора у том региону. Званичници каталонске владе смењени су, а полиција и јавни службеници, послати у Барселону из Мадрида, преузели су функције покрајинске владе.
Да фарса око самопроглашене каталонске републике буде још очигледнија, партије које су колико прошле седмице подржавале независност Каталоније, сада су брже-боље потврдиле да ће учествовати у изборима за покрајински парламент 21. децембра. Не само странке левице него и странка свргнутог каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, Каталонска европска демократска странка (ПДеЦАТ) најавиле су да ће се утркивати за гласове бирача на регионалним изборима које је расписала шпанска влада.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Поучан чланак
  0  0
 2. Историја ће добро о њему писати.
  0  0
 3. Ne znam ko je ovaj mudri novinar, ali španska Vlada po Ustavu ima ta prava, a srpska Vlada nije imala nikakva prava na Kosovu.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *