КАТАЛОНИЈА, МОЈА ДЕЖЕЛА

СЛОВЕНИЈА ПРОТИВ ШПАНИЈЕ

Док већина држава Уније каталонски референдум сматра незаконитим, Словенија у ЕУ солира онако као што је 1991. године „повукла ногу“ у СФРЈ, без гриже савести што ће се њено отцепљење завршити крвавим пиром у остатку земље

Процес отцепљења Каталоније је незаустављив, то је неповратно, Каталонци се неће смирити. Те речи је у Барселони 1. октобра изговорио Димитриј Рупел, некадашњи министар спољних послова Словеније. Захваљујући педигреу „првоборца за словеначко отцепљење од СФРЈ“ (али и Косова од Србије), он се у Барселони обрео у улози вође међународних посматрача. Рупел, међутим, није први високи политичар из Словеније који је пожелео Каталонцима државу, а Шпанији деобу. Предухитрили су га Милан Кучан (први словеначки председник после отцепљења) и Милан Брглез, актуелни председник словеначког парламента. Два Милана, независно један од другог, рекла су 29. септембра да Каталонцима припада „природно право на самоопредељење“; Брглез је дао усмену изјаву за новинаре у фоајеу парламента, а Кучан писану, и на енглеском, коју је истог часа својим твитом „учинио виралном“ оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж.
Кучан је два дана уочи референдума у Каталонији позвао Мадрид да одустане од употребе силе, јер „у мирним напорима Каталонаца да се отцепе препознаје бројне сличности са словеначком причом“. И док су се љубљански медији утркивали у драматичном извештавању из Барселоне на тему заплене гласачких листића и кутија, те хапшења каталонских политичара, уз „шпанско минирање референдума и слања трупа паравојне гарде, озлоглашене још од диктатуре генералисимуса Франка“, Кучан се, у име подршке „природном праву Каталонаца на национално самоопредељење“ сетио да су и „Словенци уочи референдума југословенску војску даривали цвећем, зато (са Каталонцима) делимо слично искуство“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *