Излог књиге

Никола Моравчевић
БРАЋА АНЂЕЛОВИЋИ
„Архипелаг“, Београд, 2017

Пред читаоцима је нови историјски роман српског писца из Чикага Николе Моравчевића.
Радња романа Браћа Анђеловићи смештена је у средишње деценије 15. века. Два брата, потомци грчког властелина који се повлачи пред турском војском све до Новог Брда, где једно време бива управник града, стицајем несрећних личних, породичних и историјских прилика наћи ће се на супротстављеним странама. Тако ће Михаило Анђеловић постати командант војске деспота Ђурђа Бранковића, док је његов брат Махмуд паша Анђеловић, који је у детињству отет од стране Турака и одведен у јањичаре, у исто време велики везир Турске царевине…
Браћа Анђеловићи су заносна прича о личној, породичној и колективној драми у историји, испуњена преокретима и изненађењима, тајнама и открићима, издајама и људском снагом и добротом.

Живорад Недељковић
УСПОН
„Архипелаг“, Београд, 2017

Песме у књизи Успон настављају истрајно истраживање свакодневице у модерном окружењу, по чему је поезија овог песника позната, али уносе и читав низ нових тема и мотива у стихове једног од најзначајнијих савремених српских песника.
– Успон Живорада Недељковића представља стишан, па самим тим и сабран глас о основним стварима, о препознатим и чистим елементима свакодневице. Објављујући да „нисам сигуран да знам шта је пакао“, али да „добро знам шта је милост“, што је данас уистину ретка објава, поетички ум ових стихова открива властите изазове у мистерији малих ствари свакодневице, породичног живота и индивидуалних озарења, на тврдој земљи где продуховљеност, ипак и упркос свему, одземљује и, при томе, утврђује у вишим разлозима, горњим релацијама, светлим принципима и јасним духовним упориштима. Успон, заиста успон! – каже о новој Недељковићевој књизи Гојко Божовић, главни уредник Архипелага.
Песник Живорад Недељковић (1959) објавио је до сада десет песничких књига.

Корина Роси
БЛАГА МАНАСТИРА СВЕТЕ КАТАРИНЕ
„Православна реч“, Нови Сад, 2017

Једна од најбољих књига о историји манастира Св. Катарине. Монографија по свом квалитету обећава да постане изврстан водич свакоме ко жели да се на најбољи и најлепши начин упозна са манастиром чији зачеци сежу до 324. године, а који је данас место ходочашћа и једно од најважнијих места хришћанске вере. Уз помоћ ове књиге читалац ће моћи да упије лепоту и светлост Синајске горе. Библиотека манастира сматра се другом по важности у свету, одмах после библиотеке Ватиканског музеја у Риму, а у просторији за складиштење икона налази се више од 2.000 дела насликаних у манастиру а које се сакупљају још од VI века.

Марк Гудмен
ЗЛОЧИНИ БУДУЋНОСТИ
„Лагуна“, Београд, 2017

Један од водећих светских стручњака за глобалну сигурност Марк Гудмен води читаоца дубоко у дигитално подземље да открије узнемиравајуће начине на које криминалци, корпорације или чак и државе користе нове и тек креиране технологије против вас – и како то сваког од нас чини рањивим више него што можемо и да замислимо. Злочини будућности дају запањујући увид у мрачну страну технолошког напретка и непланираних последица нашег умреженог света. Гудмен нуди излаз са јасним корацима који се морају предузети да би се преживео прогрес који се одвија пред нама. Провокативна, узбудљива и моћна књига која шаље хитан позив на акцију и показује како можемо повратити контролу над сопственим уређајима и исконтролисати огромну моћ коју поседује технологија, за унапређење човечанства – пре него што буде касно.

Раде Божовић
ПУТ ИСЛАМА – ПОГЛЕД У ИСЛАМСКО-АРАПСКУ КУЛТУРУ
„Службени гласник“, Београд, 2017

Пут ислама представља изузетно вредан покушај да се сагледа исламска цивилизација кроз разне сегменте њеног испољавања и историјске етапе. Оваква књига данас је више него актуелна и потребна, данас када се у савременом свету боре два концепта око сарадње и суживота са исламом: један је концепт оних који тврде да добро познавање ислама иде на његову штету, а други оних који њиме желе да успоставе реалан и објективан контакт и однос. Аутор се потрудио да нам представи ислам који се, из много разлога, може назвати изворним.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *