Izlog knjige

Nikola Moravčević
BRAĆA ANĐELOVIĆI
„Arhipelag“, Beograd, 2017

Pred čitaocima je novi istorijski roman srpskog pisca iz Čikaga Nikole Moravčevića.
Radnja romana Braća Anđelovići smeštena je u središnje decenije 15. veka. Dva brata, potomci grčkog vlastelina koji se povlači pred turskom vojskom sve do Novog Brda, gde jedno vreme biva upravnik grada, sticajem nesrećnih ličnih, porodičnih i istorijskih prilika naći će se na suprotstavljenim stranama. Tako će Mihailo Anđelović postati komandant vojske despota Đurđa Brankovića, dok je njegov brat Mahmud paša Anđelović, koji je u detinjstvu otet od strane Turaka i odveden u janjičare, u isto vreme veliki vezir Turske carevine…
Braća Anđelovići su zanosna priča o ličnoj, porodičnoj i kolektivnoj drami u istoriji, ispunjena preokretima i iznenađenjima, tajnama i otkrićima, izdajama i ljudskom snagom i dobrotom.

Živorad Nedeljković
USPON
„Arhipelag“, Beograd, 2017

Pesme u knjizi Uspon nastavljaju istrajno istraživanje svakodnevice u modernom okruženju, po čemu je poezija ovog pesnika poznata, ali unose i čitav niz novih tema i motiva u stihove jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika.
– Uspon Živorada Nedeljkovića predstavlja stišan, pa samim tim i sabran glas o osnovnim stvarima, o prepoznatim i čistim elementima svakodnevice. Objavljujući da „nisam siguran da znam šta je pakao“, ali da „dobro znam šta je milost“, što je danas uistinu retka objava, poetički um ovih stihova otkriva vlastite izazove u misteriji malih stvari svakodnevice, porodičnog života i individualnih ozarenja, na tvrdoj zemlji gde produhovljenost, ipak i uprkos svemu, odzemljuje i, pri tome, utvrđuje u višim razlozima, gornjim relacijama, svetlim principima i jasnim duhovnim uporištima. Uspon, zaista uspon! – kaže o novoj Nedeljkovićevoj knjizi Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Pesnik Živorad Nedeljković (1959) objavio je do sada deset pesničkih knjiga.

Korina Rosi
BLAGA MANASTIRA SVETE KATARINE
„Pravoslavna reč“, Novi Sad, 2017

Jedna od najboljih knjiga o istoriji manastira Sv. Katarine. Monografija po svom kvalitetu obećava da postane izvrstan vodič svakome ko želi da se na najbolji i najlepši način upozna sa manastirom čiji začeci sežu do 324. godine, a koji je danas mesto hodočašća i jedno od najvažnijih mesta hrišćanske vere. Uz pomoć ove knjige čitalac će moći da upije lepotu i svetlost Sinajske gore. Biblioteka manastira smatra se drugom po važnosti u svetu, odmah posle biblioteke Vatikanskog muzeja u Rimu, a u prostoriji za skladištenje ikona nalazi se više od 2.000 dela naslikanih u manastiru a koje se sakupljaju još od VI veka.

Mark Gudmen
ZLOČINI BUDUĆNOSTI
„Laguna“, Beograd, 2017

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka za globalnu sigurnost Mark Gudmen vodi čitaoca duboko u digitalno podzemlje da otkrije uznemiravajuće načine na koje kriminalci, korporacije ili čak i države koriste nove i tek kreirane tehnologije protiv vas – i kako to svakog od nas čini ranjivim više nego što možemo i da zamislimo. Zločini budućnosti daju zapanjujući uvid u mračnu stranu tehnološkog napretka i neplaniranih posledica našeg umreženog sveta. Gudmen nudi izlaz sa jasnim koracima koji se moraju preduzeti da bi se preživeo progres koji se odvija pred nama. Provokativna, uzbudljiva i moćna knjiga koja šalje hitan poziv na akciju i pokazuje kako možemo povratiti kontrolu nad sopstvenim uređajima i iskontrolisati ogromnu moć koju poseduje tehnologija, za unapređenje čovečanstva – pre nego što bude kasno.

Rade Božović
PUT ISLAMA – POGLED U ISLAMSKO-ARAPSKU KULTURU
„Službeni glasnik“, Beograd, 2017

Put islama predstavlja izuzetno vredan pokušaj da se sagleda islamska civilizacija kroz razne segmente njenog ispoljavanja i istorijske etape. Ovakva knjiga danas je više nego aktuelna i potrebna, danas kada se u savremenom svetu bore dva koncepta oko saradnje i suživota sa islamom: jedan je koncept onih koji tvrde da dobro poznavanje islama ide na njegovu štetu, a drugi onih koji njime žele da uspostave realan i objektivan kontakt i odnos. Autor se potrudio da nam predstavi islam koji se, iz mnogo razloga, može nazvati izvornim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *