БЕМУС 049

БЕОГРАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ 2017

Очекујући раскошно обележавање пола века постојања следеће године, овогодишње Београдске музичке свечаности (БЕМУС) су у скромним оквирима, диктираним економским условима, покушале да презентују различите садржаје. Програм је прилагођен обичној публици, нема савремене музике по сваку цену, а појављује се и барок, чак два пута

Одржавањем БЕМУС-а од 11 до 20. октобра коначно је испуњена пређашња молба да се фестивал смести у мање временске оквире, те да има мање концерата, али ударних. Quod erat demonstrandum. И коначно, после много врдања око, некима, контроверзног датума ослобађања Београда у Другом светском рату, БЕМУС се завршава онако како је и планиран пре пола века, тачно на тај историјски и херојски дан.

Отварање је припало легендарном хору „Глинка“, који долази деценијама код нас. Диригенту Чернушевском је министар културе Србије, који је отворио фестивал на Коларцу, уручио плакету захвалницу, и треба, јер су долазили и када су нас западни пријатељи бомбардовали, када је било опасно. Програм је био стандардан, световна и духовна музика, а уживање врхунско, јер „Глинка“ собом доноси племенит хорски звук, надахнуто музицирање и потпуно предавање уметности. Због великог интересовања публике наступили су и следећег дана у Цркви Светог Марка.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *