Почетна / Култура / Речи које светле

Речи које светле

Велика базјашка повеља која се традиционално додељује на међународној књижевној манифестацији Дани Преображења Срба у Румунији ове године је припала Радомиру Уљаревићу

Велика базјашка повеља ове године је припала Радомиру Уљаревићу, истакнутом српском писцу који живи и ради у Црној Гори. Награда је уручена у порти манастира Базјаш у присуству Његовог преосвештенства владике Лукијана, челника Савеза Срба у Румунији, али и српских писаца из Канаде, Швајцарске, Аустрије, Немачке, Србије, Републике Српске и Румуније.

Овим високим књижевним признањем Радомир Уљаревић придружује се низу великана српске поезије, међу њима Ивану В. Лалићу, Брани Петровићу, Миодрагу Павловићу, Слободану Ракитићу, Матији Бећковић, Јовану Зивлаку, Милану Комненићу и другима.

Манифестација коју већ 24 године организује Савез Срба у Румунији одржана је од 17. до 20. августа у Темишвару, Базјашу, Белобрешки, Старој Молдави и Соколовцу. У наставку објављујемо беседу добитника Радомира Уљаревића коју је изговорио приликом уручивања награде.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *