Режање Бесног Пса

САД и „Олуја“

Да ли је сурови генерал Матис, као шеф Пентагона, операцију „Олуја“ похвалио само зато што су иза ње тајно стајали амерички генерали, или у ствари најављује будућу војну улогу Хрватске на Западном Балкану

Сваке године диљем Хрватске одржава се низ гиздавих смотри, обележавања и подсећања на Домовински рат, да би централна прослава била уприличена сваког 5. августа у Книну. То је дан када је хрватска војска ушла у овај град у војној операцији „Олуја“, да би потом уследило једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ са трагичним билансом – масовним егзодусом више од 250.000 Срба из Хрватске. Оно што је за Србе био погром и егзодус, за Хрвате је био дан „бриљантне победе, изведене по свим правилима ратовања“.

 

МАТИСОВА ПОХВАЛА Ове године похвала је стигла и од највећег хрватског савезника, приликом састанка хрватског министра одбране Дамира Крстичевића с његовим америчким колегом, генералом Џејмсом Матисом, у Вашингтону. Генерал Матис, далеко познатији по свом ратном надимку Бесни Пас („Неке људе је врло забавно убијати“), похвалио је операцију „Олуја“, рекавши да је она „изменила ток историје и да се данас о њој учи у америчким војним школама као о примеру добро припремљене и извршене војне операције“.

„Ускоро ће бити 22. годишњица операције која је позната под називом ’Олуја’. То је операција која се овде у Америци проучава и показује шта добро предвођена, добро опремљена и добро истренирана снага, политички добро предвођена, може да направи и преокрене. Посебно поштујемо вас, свог савезника, једну малу земљу која се бори знатно изнад своје категорије“, поручио је Матис хрватском министру одбране.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Avatar
    Karadjordje Petrović

    Ako se operacija etničkog čišćenja proučava u američkim akademijama onda bi mogli malo i da pohvale i prostudiraju Ausvic i Mathauzen. I to su bile lepe operacije etničkog čišćenja. Ali avaj, žrtve su bili u najvećem broju njihovi sadašnji saveznici jevreji. Zato ce se to malo prećutati. Genocid nad američkim indijancima da ne pominjemo. Sve briljantne akcije za pohvalu.Dokle je svet stigao Što se tiče zverski ubijanja i mučenja civila , e tu su hrvati bez premca u celoj vasioni. NjihovU monstruoznost je teško opisati bilo kakvim rečima. i sto je najgore oni se time hvale.

    10
  2. Avatar

    Slazem se ,Svakako!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *