ОТВОРЕНО О ЈЕЗИКУ

НАДРЕАЛНА ЛИНГВИСТИКА

Шта се крије иза „нашег језика“ и зашто су политички коректна наука и култура направиле читав круг пошавши од једног језика, да би свако добио свој, и на крају се опет вратиле једном језику?

Иако делује као да су на потпуно супротним странама, мала је разлика између фиктивних стручњака Института за језик, књижевност, малу привреду и телекомуникација из Чајнича, Стјепана Зареза, Нермина Падежа и Ненада Заменице, који су се почетком деведесетих година прошлог века под окриљем „Топ листе надреалиста“ (скеч „Отворено о језику“) окупили како би доказали да се на простору бивше Југославије говори не један, или два, него шест језика, и данашњих стручњака који нас уверавају да говоримо једним, „нашим“ језиком. Уместо надреалних српског, хрватског, херцеговачког, босанског, црњског и горског, сада нам се нуди исто тако надреални „наш“, а „стручњаци“ више нису Падеж, Зарез и Заменица, него група грађана окупљена око некакве „Декларације о заједничком језику“. Ову групу грађана у лингвистичкој дебати о језику на овогодишњем музичком фестивалу Егзит представљали су један лингвиста (Сњежана Кордић из Хрватске) и љубитељи (аматери) језичких недоумица какви су књижевник Владимир Арсенијевић, репер Марко Шелић Марчело, активиста Влатко Секуловић и глумац Драган Бјелогрлић, док је то све модерирала драматург Миња Богавац.

На линији „Декларације о заједничком језику“ настале на основу уратка Сњежане Кордић насловљеног са „Језик и национализам“, мудре језичке главе окупљене на музичком фестивалу откриле су нам топлу воду: „сва четири језика“ (српски, хрватски, бошњачки и црногорски) јесу, у ствари, један језик, „наш језик“. Према њиховим речима, сва „четири језика“ плод су национализма и политике која има за циљ да нас (грађане бивше Југославије) подели. Јасно је, не само по саставу стручног штаба заговорника „нашег језика“ него и по њиховим изјавама, да се овде у највећој мери не ради о лингвистичкој већ политичкој дебати, те ћемо и ми лингвистику оставити стручњацима, и посветити се политици која стоји иза овог подухвата.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *