Против рата и америчког империјализма

У Ричмонду, главном граду америчке савезне државе Вирџинија, од 16. до 18. јуна одржана је конференција под називом „Зауставимо ратове у земљи и иностранству“, у организацији Уједињене националне антиратне коалиције која окупља мировне активисте и борце за грађанска права из САД. О америчком империјализму и глобалној хегемонији с менталитетом друмског разбојника говорили су гости скупа из Јужне Кореје, Венецуеле, Конгоа, с Филипина, из Русије, Украјине, Мађарске… – различита имена и географске дужине, искуства у основи иста – а новинар „Печата“ био је позван да говори о нашем случају, кроз два излагања: о ратовима у бившој Југославији, и о српској петооктобарској револуцији.

Агенда иза ратова у бившој Југославији

Како је америчка пропаганда окривила Србе за ратове у бившој Југославији да би сакрила сопствену улогу и мотиве

Србија је имала ту несрећу, или привилегију, да се прва нађе на дебљем крају Новог светског поретка који је формиран после распада комунистичког блока.

Последице су биле разорне. Међународне санкције, уведене 1992. године, већ следеће године избрисале су готово 60 одсто индустријске производње у Србији. Србија је морала да се ослони на шверц готово свега што је било нужно; ова ситуација изазвала је друштвене последице које се осећају чак и четврт века касније, јер, нису универзитетски професори и библиотекари, већ разноразни криминалци организовали шверц широких размера, а са богатством које су тако стекли порастао је и њихов специфични утицај на читаво друштво.

А онда је, 1999. године, дошло и НАТО бомбардовање, фокусирано много више на цивилну инфраструктуру него на стриктно војне мете, узрокујући штету која је процењена на 30 до чак 100 милијарди долара; незамисливо велика сума за већ осиромашену земљу.

АМЕРИЧКА ИСТИНА И све је то било сасвим заслужено, судећи, макар, по извештавању западних корпоративних медија и пресудама Хашког трибунала за бившу Југославију, јер је Србија желела да створи Велику Србију, и Срби су починили готово све злочине у ратовима који су и започели због ове геноцидне идеологије. Хашки трибунал доказао је то, осудивши Србе на преко 1.120 година затвора због злочина над Хрватима, Бошњацима и Албанцима, док су сви они заједно, за своје злочине над Србима, осуђени на тек 63 и по године затвора.

Ипак, морамо ли да прихватимо ову истину, коју су установили западни медији и Хашки трибунал, као непорециву?

Одавно су, наиме, доказане везе између западних корпоративних медија и америчке обавештајне заједнице. А америчке дипломатске депеше, које је открио „Викиликс“, откриле су и да су и председник и главни тужиоци Трибунала били дубоко повезани с администрацијама у Вашингтону. Америчке дипломате су, примера ради, председника Трибунала Теодора Мерона описале као човека чије „иницијативе, приоритети и обзири блиско прате размишљања Владе САД“, главни тужилац Џефри Најс је заштићени извор“, то јест, доушник америчке амбасаде у Холандији, и Мерон и главна тужитељка Карла дел Понте с америчким су се званичницима консултовали чак и око садржине редовних извештаја које су подносили Савету безбедности Уједињених нација…

Како су саме Сједињене Државе учествовале у југословенским ратовима – борећи се против Срба у Хрватској, у Босни и на Косову – ова верзија догађаја, коју су креирали САД и њихови сарадници из корпоративних медија и Хашког трибунала, мора се прихватити с озбиљном резервом. Јер, то није објективна и непристрасно утврђена истина, већ само једна њена верзија, коју је створила једна од страна које су учествовале у ратовима.

Истина је да Србија никада није желела Велику Србију. Саму ту фразу измислила је аустроугарска пропаганда пред Први светски рат, како би оправдала свој напад на Србију. Доказ: после тог рата у коме је Србија победила, она није створила Велику Србију иако је могла, већ Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *