АНЕСТЕЗИРАЈУЋА РЕВОЛУЦИЈА МЕДИОКРИТЕТА

Да ли је модерно доба стандардизовано по принципу да су осредњост и флексибилност доминантни модели, и да ли заиста важи правило: да бисте били део међународне политичко-научне-културне елите, никако не треба да покажете да сте специјално паметни и талентовани, још мање да сте храбри и одважни, јер с овим квалитетима из „прошлих времена“ можете деловати арогантно и уплашити послодавце који ће вас одмах елиминисати као потенцијалну опасност?

Није дошло ни до каквог пада Бастиље, није се десило ништа што би подсећало на паљење Рајхстага, са неке нове „Ауроре“ није испаљен нити један плотун. Али, ипак, избила је револуција, мирна, тиха и анестезирајућа и у завршном јуришу медиокритети су без иједног испаљеног метка победили и тријумфално освојили власт.
Alain Deneault,
ed. Neri Pozza, 2017

Аутор бестселера „Медиократија“, канадско-француски филозоф и политиколог Ален Дено (1972) тврди да су медиокритети већ дуже време на власти и да данас буквално свако, ако је безбрижно ушушкан у златној средини, такав какав је – ни глуп ни паметан – може да се нада престижној каријери која подразумева новац, углед и бројне привилегије. Потребно је само да буде послушан и упоран и да стрпљиво чека на својих пет минута када ће за доказану лојалност бити награђен. Ово није никаква новост јер конкретних примера за глобални феномен успеха без икаквог покрића имамо на сваком кораку, тако да већ и просечан човек увиђа да углавном неспособни, неталентовани и корумпирани конформисти у свим сегментима друштва заузимају стратешке положаје. Али је зато занимљиво да покушамо да откријемо како смо и зашто без борбе предали сву власт у руке медиокритета и да ли постоји шанса да се спасемо од пропасти у коју нас, полако али сигурно, воде ови људи без квалитета. Али и без елементарног морала јер су само због очувања властитих привилегија спремни на све.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *