Погледај НАТО у очи (2. део)

a-10На питања у каквој су вези велики проценат оболелих од разних врста карцинома са деловањем „Милосрдног анђела“, да ли смо у довољној мери упознати са чињеницом да се над нама спроводио монструозни експеримент, те са каквим ћемо још последицама морати да се суочимо настављамо разговор са Слободаном Чикарићем, Мирјаном Анђелковић Лукић и Слободаном Петковићем. Иницијативу за формирање радне групе за истраживање утицаја осиромашеног уранијума на здравље људи најавио је Истраживачки центар за одбрану и безбедност који је организовао прву велику конференцију на ову тему

Др Слободан Чикарић

Радиолог

Уранијум у плодовој води

Код особа код којих је ОУ индуковао канцерогенезу, не може се спречити појава малигног тумора ма колико пута одлазили на систематске, онколошке прегледе

Биолошко време полураспада уранијумових једињења растворљивих у води креће се од 10 до 20 часова, а помножено са фактором 10 добија се време (пет до десет дана) за које се уранијум елиминише из организма у целини преко уротракта. За уранијумова једињења нерастворљива у води, то време се креће од 10 до 15 година. Пронађени уранијум у плодовој води код трудница на Космету је нерастворљив у води и може индуковати канцерогенезу и мутацију генома и код мајке и код плода, каже у разговору за „Печат“ радиолог др Слободан Чикарић.

Да ли су у праву они који Косово сматрају малом Хирошимом, те да ли је овај део Србије најугроженији када је реч о порасту малигнитета?

На Космет и Пчињски округ бачено је 15 тона ОУ чија је специфична радиоактивност релативно ниска: 12,4 килобекерела по граму масе. Укупна радиоактивност износи 186 гигабекерела или 18.600 бекерела у просеку по једном становнику Србије (са Косметом).  Дозвољено је да у једном литру пијаће воде буде присутно 0,4 бекерела или 80 бекерела годишње по једном становнику. Узгред, на Ирак је бачено 350 тона ОУ у првом, и 2.400 тона ОУ у другом Заливском рату (1991. и 2003). Да је 15 тона ОУ пало на Србију у једном комаду, опасност од јонизујућег зрачења би била безначајна, али се ова маса ОУ, у току ратних дејстава у марту, априлу и мају 1999. претворила у радиоактивну прашину микронских димензија коју су ваздушне струје у виду радиоактивних облака разносиле по целој Србији и Балкану. Ова прашина је падала на земљу, доспевала у површинске воде, биљке, домаће и дивље животиње. Људи присутни у то време на овим просторима су конзумирали преко дисајних и дигестивних органа ову радиоактивну прашину која је индуковала канцерогенезу и мутацију генома (рак и психофизичке малформације новорођенчади). О кретању малигних тумора на Космету готово ништа не знамо. Истина, „Коха диторе“ је, како је „Танјуг“ пренео, објавила вест да се број оболелих од малигних тумора на Косову 2014. повећао у односу на 2013. за 50 процената. Како је 2014. завршетак просечног латентног периода за солидне малигне туморе (95 посто свих тумора), овај податак може бити веома важан за објашњење везе између ОУ и малигних тумора. Хоспитални регистар за рак у стационарним здравственим установама у Косовској Митровици говори у прилог енормног повећања броја оболелих од рака после бомбардовања Космета. Ветрови су растерали по целом Балкану радиоактивну прашину а добар део прашине се спустио на земљу и под земљу (површинске воде), тако да је данас на Космету знатно смањен ризик од удисања ове прашине а тиме смањен и ризик од индукције канцерогенезе и мутације генома.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Један коментар

  1. amerikancima želim sve najgore, da ih svaka pošast stigne, i ako da Bog da ispaštaju još za našeg života za sva zlodela koja su činili po svetu od druge polovine dvadesetog veka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *