Свака сила за времена

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Време командовања свим и сваким је прошло. Што је та чињеница промакла САД и НАТО, сами су криви. У општем страдању које су спремни да изазову неће бити повлашћених ни заштићених

Крај историје, написа Фукујама. Онда се предомисли. Крај униполарног света – на српском – крај доминације САД у свету. Мож’ да буде ал’ не мора да значи, рекли би сумњичави. У сваком случају велико комешање на глобалном и локалном плану се више не да сакрити. Да ли је дошао крај света? Хоће ли бити смака света?, питају се милиони обичних људи, који се у стварном животу иначе ни за шта не питају. Шта да се ради: Много питања – нигде сувислог одговора.

[restrict]

КРАЈ РАСУЂИВАЊА У народној традицији кад са свих страна пљуште питања, а одговора нема, верује се да је дошло доба кад памет и разумно расуђивање више не владају светом и људима, већ на сцену ступају разноразни демони, але, вештице и остале караконџуле. Ако је Фукујама могао да напише да је стигао крај историје, онда се данас сме слободно написати да је дошао крај разумног расуђивања. Крај здравог разума је стигао и без Шојића. Једноставно, памет и разум су протерани. На сцени влада право јачег. Без срама. Гола сила на делу, а лаж је свуда.

Ксенија Марицки Гађански у књизи „О миту и религији“ наводи стихове античког песника Хесиода (живео 700 година пре Христа) којим тај антички сељак из Мале Азије слика општу декаденцију са злокобним пророчанством о још горим изгледима који чекају човека у будућности. Ево неколико стихова: Судиће шака; једни ће другима градове харат / Заклетва права, ни правда, ни добро цијенит се неће / Више ће штоват оног који вара и тлачи / Право ће јачег владати, а стида ће нестати посве!

У било ком правцу да погледате, према било којој страни света да се окренете, видећете лаж, разарање, уништење градова старих цивилизација и смрт милиона обичних људи. Не да се сакрити – без обзира колико се НАТО монструми и њихова злом опседнута перјаница САД трудили да сопствено зло припишу другом – страдање и бездушно убијање читавих народа. Убијају кога год стигну и где год им се прохте. Чине зло и на Бога не мисле, јер су се Бога одавно одрекли и ставили под окриље Сотоне. Уздају се у њега, њему се клањају и споменике подижу. Зашто то раде, разумном бићу је несхватљиво. Шта они већ немају да би им још нешто требало? Шта ће радити и где ће живети кад све униште. Над ким ће владати кад никог другог сем њих не буде. Опседнути похлепом и моћи верују да су недодирљиви. Да општа катаклизма у коју свет гурају и сами срљају неће њих ни окрзнути, а камоли уништити. У много већој су опасности него што могу и замислити. Зато би ваљало да се призову памети док још има времена.

 

ШТА ЈЕ ГОВОРИО АПОСТОЛ ПАВЛЕ Нико им не спори да су јаки и моћни, али и они морају разумети да други нису више беспомоћни и да желе живети на начин који сами изаберу, не мешајући се у туђи начин живљења. Време командовања свим и сваким је прошло. Што им је та чињеница промакла, сами су криви. У општем страдању које су спремни да изазову неће бити повлашћених ни заштићених, а кад се то деси, више неће бити важно ко је у праву, ко је први почео.

Нама обичним људима, наизглед без силе и моћи, снагу и спас пружиће нам вера у Господа. Држимо се вере и начела записаних у светим књигама. Не само код хришћана, јер добро је записано у свим књигама светих. Ниједна вера не проповеда зло. Код хришћана се хиљадама година позива на љубав и трпељивост. „Љуби ближњег својега као себе самог“, записано је у Светом писму. Апостол Павле је говорио да се сав закон испуњава у тој реченици. Памтимо ове речи и поштујмо их. Биће свима лакше и боље. Не чинимо другима оно што не бисмо волели да други чине нама, такође су речи из Светог писма. Верујте, није тешко чинити добро. Кад неко добро дело учините, лепо је и вама и оном коме сте добро учинили. Зато се трудимо да што више добрих дела чинимо. Не може зло савладати добро, нити лаж заувек победити истину. Увек се истина сазна, јер заклела се земља рају да се тајне све дознају, каже народна пословица.

Истина је јунак / Држи се ко стена / И кад на њу зине хала / и кад мислиш да је пала / Победа је њена! Давно је написао чика Јова Змај.

Зато, не бојте се, православна браћо. Будимо једни уз друге, јер је свака сила за времена, а Божја довека.               

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *