Плес над вулканским гротлом

rusenje-zidaЗа „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Пуки посматрачи, све блеђи актери на светској сцени: Беспомоћни (иако политички кочоперни) Европљани нашли су се у вртлогу све опаснијих руско-америчких конфронтација, које једни означавају као захуктавање новог хладног рата, док други верују и упозоравају да је (већ) у току Трећи светски рат, иако не фронталан, али (сигурно) већ „на парче“ 

Политички пророци показали су се као веома непоуздани. Па ипак, иако је у њиховим предсказањима, и онима новијег датума, било далеко више (кардиналних) промашаја него „погодака“, они, упркос свему, не одустају. И при том су крајње несагласни не само у проценама онога што ће бити него и у оценама онога што је било и онога што се збива у овом часу, ту, пред нашим очима.

Неко је приметио да су политички и финансијски моћници, које сваке године окупља (монденски, и Манов) Давос, само у минулих неколико година, у својим предсказањима, драстично превидели главне догађаје и појаве: 2014. (грађански) рат у Украјини, (крвави) излазак на светску сцену Исламске државе, избегличку кризу 2015, њене размере и (политички) разарајуће последице, „брегзит“ 2016, с такође још непредвидивим, а (потенцијално) растакајућим последицама за Европску унију и саму Велику Британију – могло би се, наиме, и у крајњој, макар мало вероватној, консеквенци, догодити да се и једна и друга, чак, распадну.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *