Ми правимо џихадисте

dzihadistiПише Ола Флиум

„Наши ратови против терора доприносе да се регрутују нови џихадисти и легализују нови терористи“, упозорава бивши шеф норвешких шпијуна Ола Калдагер

Пијући кафу с млеком у пекари у Ослу, легенда специјалне тајне службе Ола Калдагер нас упозорава да не верујемо да ће се борба против тероризма добити у Авганистану, Ираку или Сирији. И поред пријатног мириса свеже печеног хлеба, Калдагеровом проценом света доминирају ратови и издаје. Он сматра да је питање времена када ће се такозвана Исламска држава распасти, док конфликт и терористи неће нестати – они ће се с реком избеглица поново етаблирати у великим светским градовима.

 

ПОГРЕШАН РАТ Ола Калдагер је деценију водио супертајну службу Е14, названу Секција за специјално добављање. Организација је расформирана 2006. године.

Калдагер је чувен по својој неустрашивости и директности. Његов небирократски и нетрадиционални начин рада је интернационално познат. Више његових оперативаца је изјавило да су могли да му верују у драматичним ситуацијама када би иначе дошли у конфликт с бирократама из одбране. Називали су га ДГ – den grå – или Сива еминенција, по лику из романа о шпијуну Карлу Хамилтону шведског писца Јана Гијуа.

Ола Калдагер сматра да норвешко министарство одбране размишља превише традиционално. „Ми се припремамо за традиционалан рат који никада неће доћи. Истини за вољу, наша ослабљена војска мора да се обнови и појача, али наш највећи изазов није Русија. Највише се плашим такозваног асиметричног рата против глобалног џихада… Будући фронтови ће се махом налазити у великим светским градовима пошто ћемо вероватно доживети више напада на западну демократију. Акцијама у Француској ИД је показала шта следи … За ИД је важно да покажу да немају само ратнике спремне да се разнесу бомбом или да искасапе таоце него да имају и ратнике који могу да се боре против непријатељских безбедносних снага. У процесу регрутовања ово је врло важно. То указује на снагу“, сматра Калдагер.

Тајна организација ИД названа Емни, нека врста полицијских снага, дуго је регрутовала, тренирала војнике и слала их у земље које ратују против ИД. Тајна мрежа вођа Исламске државе пласирана је у више европских и азијских земаља да регрутује омладину која ће руководити новим терористичким организацијама. „Њујорк тајмс“ тврди да су током саслушања једног ИД отпадника сазнали да је Емни послао стотине регрутованих назад у своје домовине да тамо чекају као успаване ћелије. Напади у Француској били су најуспешнији до сада.

[restrict]

ДЕЦА ВОЈНИЦИ Друга особина ИД је да користе децу као војнике. То се обично повезује с ратом у Африци где „мали“ војници нису необични. Центар за проучавање тероризма показује да је ИД усавршио оно што су Ал Каида и друге терористичке организације већ развиле. Све ефикаснија пропаганда у друштвеним медијима представља ову децу као јунаке и као обичне војнике. Раме уз раме су с осталим војницима на тренинзима и егзекуцијама, спроводе клања и самоубилачке акције.

Олу Калдагера није изненадио овакав развој. Указује на чињеницу да Ал Каида и џихадисти имају врло искусне команданте из бројних земаља који путују из рата у рат.  Њихово искуство се стално надограђује и увећавају се њихове квалификације.

„Када ИД изгуби контролу над Мосулом, организатори ће да се преселе. Питање је: Ко су они и куда иду? Џихадисти су учили из борбе против Совјетског Савеза, из борби у Авганистану, Босни, Чеченији и на Средњем истоку … Видели смо то у Ираку после америчке окупације. Тада су многи официри Баас партије Садама Хусеина изабрали да сарађују с ИД и против САД. Били су кључни за брз напредак ИД у сунитским областима. Вође Бааса нису специјално оптерећене религиозним питањима, али су виделе могућност да се врате уз помоћ ИД“, објашњава Калдагер, и напомиње:

„Емни у пракси подсећа на организацију какву је имала Норвешка за време Другог светског рата. Руководство размишља надалеко и има огромну интернационалну мрежу, људе у егзилу, проналазе слабости непријатеља, траже изворе које могу да искористе и користе у својој борби“, каже Калдагер.

Ола Калдагер је још у Либану открио како снаге Хезболаха испаљују ракете из насељених области. Израел је одговорио на те нападе, што је изазвало цивилне жртве. Исто се понављало и у другим ратовима. „Западњачки авиони и дронови бомбардовали су села пошто нису хтели да ризикују животе својих војника. Резултат је био катастрофалан у смислу цивилних жртава. Џихадисти желе да нападамо села. То подиже жељу за осветом и отпором. Наши напади претварају терористе у борце за слободу“, закључује Калдагер.      

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *