Mi pravimo džihadiste

dzihadistiPiše Ola Flium

„Naši ratovi protiv terora doprinose da se regrutuju novi džihadisti i legalizuju novi teroristi“, upozorava bivši šef norveških špijuna Ola Kaldager

Pijući kafu s mlekom u pekari u Oslu, legenda specijalne tajne službe Ola Kaldager nas upozorava da ne verujemo da će se borba protiv terorizma dobiti u Avganistanu, Iraku ili Siriji. I pored prijatnog mirisa sveže pečenog hleba, Kaldagerovom procenom sveta dominiraju ratovi i izdaje. On smatra da je pitanje vremena kada će se takozvana Islamska država raspasti, dok konflikt i teroristi neće nestati – oni će se s rekom izbeglica ponovo etablirati u velikim svetskim gradovima.

 

POGREŠAN RAT Ola Kaldager je deceniju vodio supertajnu službu E14, nazvanu Sekcija za specijalno dobavljanje. Organizacija je rasformirana 2006. godine.

Kaldager je čuven po svojoj neustrašivosti i direktnosti. Njegov nebirokratski i netradicionalni način rada je internacionalno poznat. Više njegovih operativaca je izjavilo da su mogli da mu veruju u dramatičnim situacijama kada bi inače došli u konflikt s birokratama iz odbrane. Nazivali su ga DG – den grå – ili Siva eminencija, po liku iz romana o špijunu Karlu Hamiltonu švedskog pisca Jana Gijua.

Ola Kaldager smatra da norveško ministarstvo odbrane razmišlja previše tradicionalno. „Mi se pripremamo za tradicionalan rat koji nikada neće doći. Istini za volju, naša oslabljena vojska mora da se obnovi i pojača, ali naš najveći izazov nije Rusija. Najviše se plašim takozvanog asimetričnog rata protiv globalnog džihada… Budući frontovi će se mahom nalaziti u velikim svetskim gradovima pošto ćemo verovatno doživeti više napada na zapadnu demokratiju. Akcijama u Francuskoj ID je pokazala šta sledi … Za ID je važno da pokažu da nemaju samo ratnike spremne da se raznesu bombom ili da iskasape taoce nego da imaju i ratnike koji mogu da se bore protiv neprijateljskih bezbednosnih snaga. U procesu regrutovanja ovo je vrlo važno. To ukazuje na snagu“, smatra Kaldager.

Tajna organizacija ID nazvana Emni, neka vrsta policijskih snaga, dugo je regrutovala, trenirala vojnike i slala ih u zemlje koje ratuju protiv ID. Tajna mreža vođa Islamske države plasirana je u više evropskih i azijskih zemalja da regrutuje omladinu koja će rukovoditi novim terorističkim organizacijama. „Njujork tajms“ tvrdi da su tokom saslušanja jednog ID otpadnika saznali da je Emni poslao stotine regrutovanih nazad u svoje domovine da tamo čekaju kao uspavane ćelije. Napadi u Francuskoj bili su najuspešniji do sada.

[restrict]

DECA VOJNICI Druga osobina ID je da koriste decu kao vojnike. To se obično povezuje s ratom u Africi gde „mali“ vojnici nisu neobični. Centar za proučavanje terorizma pokazuje da je ID usavršio ono što su Al Kaida i druge terorističke organizacije već razvile. Sve efikasnija propaganda u društvenim medijima predstavlja ovu decu kao junake i kao obične vojnike. Rame uz rame su s ostalim vojnicima na treninzima i egzekucijama, sprovode klanja i samoubilačke akcije.

Olu Kaldagera nije iznenadio ovakav razvoj. Ukazuje na činjenicu da Al Kaida i džihadisti imaju vrlo iskusne komandante iz brojnih zemalja koji putuju iz rata u rat.  Njihovo iskustvo se stalno nadograđuje i uvećavaju se njihove kvalifikacije.

„Kada ID izgubi kontrolu nad Mosulom, organizatori će da se presele. Pitanje je: Ko su oni i kuda idu? Džihadisti su učili iz borbe protiv Sovjetskog Saveza, iz borbi u Avganistanu, Bosni, Čečeniji i na Srednjem istoku … Videli smo to u Iraku posle američke okupacije. Tada su mnogi oficiri Baas partije Sadama Huseina izabrali da sarađuju s ID i protiv SAD. Bili su ključni za brz napredak ID u sunitskim oblastima. Vođe Baasa nisu specijalno opterećene religioznim pitanjima, ali su videle mogućnost da se vrate uz pomoć ID“, objašnjava Kaldager, i napominje:

„Emni u praksi podseća na organizaciju kakvu je imala Norveška za vreme Drugog svetskog rata. Rukovodstvo razmišlja nadaleko i ima ogromnu internacionalnu mrežu, ljude u egzilu, pronalaze slabosti neprijatelja, traže izvore koje mogu da iskoriste i koriste u svojoj borbi“, kaže Kaldager.

Ola Kaldager je još u Libanu otkrio kako snage Hezbolaha ispaljuju rakete iz naseljenih oblasti. Izrael je odgovorio na te napade, što je izazvalo civilne žrtve. Isto se ponavljalo i u drugim ratovima. „Zapadnjački avioni i dronovi bombardovali su sela pošto nisu hteli da rizikuju živote svojih vojnika. Rezultat je bio katastrofalan u smislu civilnih žrtava. Džihadisti žele da napadamo sela. To podiže želju za osvetom i otporom. Naši napadi pretvaraju teroriste u borce za slobodu“, zaključuje Kaldager.      

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *