Почетна / Уводник / Бацање новчића

Бацање новчића

milorad vucelic 660x330Милорад Вучелић / главни уредник

Узалудна је наша трка да достигнемо високе демократске стандарде евроатлантских држава и држава Европске уније. Ти цивилизацијски висови ће нам заувек остати недоступни. Заостали смо безнадежно. Делови опозиције у Србији упозоравају на могућу изборну крађу. Развијени Запад, а нарочито Америка, то су одавно превазишли. Ето, на изборима у Ајови за страначку номинацију демократског кандидата за председничке изборе одлука је донесена бацањем новчића. Бирајући писмо или главу победила је, додуше тесно, Хилари Клинтон. Узгред буди речено, наше телевизијске станице са националном фреквенцијом у својим дневницима и вестима углавном су избегле да помену овај занимљив податак. Нису се гласови баш ни бројали на шест бирачких места, одокативно је закључено да кандидати имају приближно исти број гласова и бацан је новчић увис. Зашто се наше евроатлантске странке не заложе да се код нас одмах примени овај принцип или да се, ако ништа друго, он мало модификује и коригује оном вашарском игром „миш бели срећу дели“. Оне странке које то не прихвате нека буду приковане на стуб антиевроатлантског срама.
Нису ни избори за републиканског кандидата у Ајови прошли без поштовања највиших демократских стандарда, па је тако телевизијским вестима и гласинама протурено како је Бен Карсон, један од кандидата, отишао кући (да се пресвуче) и одустао од избора, због чега су се његови гласачи определили за Трамповог противника Теда Круза, што је овом омогућило да победи. Чари најразвијеније демократије су свима сем нама неодољиве.
Има и много горих и тежих примера који поразно говоре о нама као народу. Ајде што смо ми у Србији заостали и толико неприлагођени, што забрињавајуће не разумемо шта је капитализам и како треба да се модернизујемо и уопште цивилизујемо, поготово да се еманципујемо од Милошевића и деведесетих, али како да разумемо онолико Срба који живе и раде по целом развијеном капиталистичком свету, а да нису успели да се сроде са дивним капиталистичким и тако пожељним принципима и моделима формирања личности. Они су већ у трећој генерацији неприлагођени. Има ли бољег доказа за то од чињенице да су дознаке наших радника и исељеника само у прошлој години по подацима Народне банке Србије премашиле износ од 2,8 милијарди евра, док Уједињене нације процењују да је у Србију лане стигло чак 4,88 милијарди долара! Толике су године наши људи провели радећи по капиталистичком свету, а уопште нису схватили шта је прави дух капитализма, па и даље робују потребама да се помажу не само родитељи и деца него и ујаци, ујне, тетке, тече, стричеви и нећаци. Можда је и православље криво за то и стога није чудо што се наши другосрбијански жути активисти и страни медији који делују у Београду обрушавају на Цркву. Остаје необјашњиво о каквој је то верској затуцаности реч када Запад већ преко пола века није успео да је сатре. Нису успели у тој борби ни католици ни протестанти. И шта ми онда овде очекујемо. Мада постоји велики изазов. Може се десити да нама овде пође за руком оно што тамо њима није успело. Србијански паланачки дух и даље влада њима, па чак и када су рођени, одрасли и образовали се у највећим западним престоницама. Њих још увек опседа атавизам мобе и слава и пожртвовање предака. Мало је за њих рећи да су митомани.
Ствари се када је капитализам у питању много компликују јер није реч само о радницима који раде у западном капитализму. И Русија је капиталистичка земља и тамо раде наши радници. И такав капитализам им не може ништа. Не може их сломити ни афрички ни азијски дух капитализма – они помажу родбини и шаљу им паре, те тако и нама у земљи дају лош пример који нас је масовно обузео оном најездом волонтерства у катастрофалној поплави што нас је пре две године задесила. Дакле не помаже ни ислам, ни руско православље, ни будизам, ни паганство, ни назаренство. Изгледа да нам нема спаса. Зато овде капиталистичка рестаурација започета 2000. године иде тако споро и са толико отпора. Заосталост, па то нам је – што нам је. Ако нема себичлука, нема ни капитализма. То код нас покушавају да усаде већ код ђака у школи. Тако је један професор поделивши тестове и задатке ученицима изрекао упозорење да не буде преписивања и дошаптавања: „Не дозволите својим друговима у клупи да преписују решења јер ће вам неко од њих сутра бити конкуренција за радно место на које ћете конкурисати. Важно је да сваког могућег конкурента или претендента благовремено елиминишете“!
Жалио се тај наставник и васпитач да није успео у свом науму и да су се ђаци и даље на тај начин испомагали и показивали другарску солидарност. Заостали смо и немодерни, нема шта.
Понекад нам се учини да нам уопште нема спаса. Имамо толико независних тела и невладиних организација и заштитника родне и сваке друге равноправности. Колико јуче су се у једном дневничком прилогу националне телевизије бавили легализацијом проституције и говорили искључиво о „сексуалним радницама“, што је више него скандалозно и на граници расизма. Шта је са мушком проституцијом, било да је реч о хомосексуалним или хетеросексуалним „радницима“! Шта је са правима мушкараца и одакле таква подразумевајућа сегрегација и дискриминација, и како то да ниједан од заштитника није подигао свој глас? Зар да само женске проститутке имају исправе којима могу да се легитимишу када их заустави комунална полиција? Како ће се мушки „сексуални радници“ легитимисати и чиме?
Теорија завере је потпуно овладала духом српског народа. Они у најбезазленијим ситуацијама виде неку злу намеру. Тако се недавно пред вратима Високих Дечана појавила група калашњиковима, експлозивом и пиштољима наоружаних албанских вехабија и део српске јавности је одмах помислио да су они имали неку злу намеру, па су то повезали са познатим исламистичким рушењима будистичких, хришћанских и месопотамијских споменика и храмова. Нико ни да се усуди да каже да то, рецимо, може бити шиптарско-косовска УНЕСКО милиција која је дошла да обиђе ову српску светињу и да је заштити од могућих напада, те да су зато били наоружани до зуба. Можда су хтели да приложе помоћ овом манастиру или су свратили да обришу и прекрече оне графите ОВК исписане по зидовима те светиње. Ето, захваљујући нашем примитивизму и робовању духу паланке, ми свуда видимо неко зло, па чак и када се ради о изливима туђе благородности и племените бриге.
Шта рећи тек о односу највећег дела Срба према дешавању у Хрватској. У масовним покличима диљем загребачких улица и тргова, и не само загребачких, чује се један крајње синхронизован и увежбан поклич: „За дом спремни“! И што би то Србима сметало када не смета ни Берлину, ни Бриселу, ни Риму, ни Паризу, ни Бечу. И како то да само Србе (а нарочито оног министра Вулина) и Јевреје то подсећа на усташтво и 1941. годину? Па, сада је 2016. и остала је врло мало Срба у целој Хрватској. Можда је непријатно само мигрантима који се задесе у Хрватској, те они стога и хитају у Немачку и Аустрију да се склоне од могућих асоцијација на Јасеновац и на коначна решења на Павелићев начин.
Када смо већ код поглавника НДХ Анте Павелића приметно је прилично распрострањено одсуство српског веровања у речи Павелићеве ћерке, недавно објављене у загребачком „Глобусу“, које сведоче о томе да он никада и „није имао ништа против Срба“ и да је муку мучио са „лудим Максом Лубурићем“ са којим му „није било лако“. Откуд толико неповерење међу Србима када су свему реченом поверовали сви они са Запада који су га крили свих оних година после Другог светског рата и који су нам данас највећи пријатељи. Међу београдском елитом из круга двојке, па и међу онима који су позиционирани у власти, има оних који би били спремни да разумеју Павелића и његове актуелне копије и креатуре да његова ћерка није устврдила да на њега атентат није извела УДБА него неки хрватски „католички кругови“. Једино ту се види колико је она неверодостојан сведок.
Има код нас охрабрујућих примера да не тонемо потпуно у негативизам. Тако рецимо један политичар и наводни припадник неке самоименоване левице истиче како ће после смене министра одбране Србије Гашића он отићи на још „вишу“ дужност, па ће бити наш амбасадор при НАТО! Сви они који мисле и који су мислили да је виша дужност од министра војног дужност председника владе или државе били су у заблуди јер је служење северноатлантском војном савезу највиша и најсветија дужност. И то је за нашег „левичара“ подразумевајуће баш као што је подразумевајуће да су Хилари Клинтон и Тони Блер прави левичари. Али једна аутентична евроатлантска ласта не чини пролеће.
Нашим пријатељима у ЕУ не смета ни то што хрватски министри тврде да је „антифашизам само празна флоскула“. То смета једино Србији и Русији. А када је Русија у питању, и када је реч о односу Срба према Русима, ту нема краја доказима наше заосталости, недораслости и недостојности евроатлантским вредностима.
Има ли, за крај, бољег доказа те залуђености од речи Германа Садулајева о Србима:
Много људи у Европи воли Русе, нису Срби једини.
Лично сам од многих Европљана чуо да они у принципу воле Русе – само не воле Путина и Газпром.
Али Срби, Срби Русе воле друкчије.
Као што каже један наш класик: без Путина и Газпрома свако ће нас заволети, али заволи ти нас такве какви јесмо, са Путином и Газпромом!
Срби су тако и урадили.
Урадили су чак и више: Срби воле Русе, а нарочито Путина и Газпром.

7 коментара

 1. Svaka cast.Pogodjeno u Srbsku nit .U damar koji nas odrzava na povrsini.Ali kako objasniti da ovakve Srbe u skupstini zemlje Srbije nikko ne predstavlja.Onih 37% protivnih nema ko da predstavlja.Ovaj ili ovi koji nas predstavljaju zgrazavaju se na p;omisao da bi i ovakve neko trebao da predstavlja.Kaze ovaj sto nas predstavlja da je on svugde dobro dosao i svugde ga traze,narociti na zapadu.Zlobni bi rekli naravno,onog ko zavrsava poslove,svi rado pozivaju na brifinge.I pored svega ja se nadam da ce ovde opisana Srbska vrlina,ili glupost ipak na kraju triumfovati.Jer da nije tako odavno nas nebi ni bilo.
  0  0
 2. Parlamentarni izbori u Srbistanu ili ‘ajmo Jovo nanovo
  Sve se menja ,nista se ne menja. Izuzev (kineskog) horoskopskog znaka
  izborne godine.Po njemu ,za 2 dana,pocinje godina Majmuna.Prosli
  se odrzase u godini Konja.Nista ne znaci,ali ne skodi znati.Mudri su Kinezi.
  Dakle,po treci put(9-i od 2000) za nepune 4 godine krece Izboni Cirkus.
  Opet ce sa TV minareta krenuti propoved o postenju, marljivosti,znanju…
  Opet ce,tek poluzaheftane,Zute Froncle oplesti po Vucicu i posto su uspesno
  obavili refeudalizaciju, traziti prikljucenje NATO-VOLSTRIT demokratijama.
  Opet ce Vucic hvaliti…Vucica i u obecanjima biti siroke ruke,a umesto
  Svetosavskog zagovarati Luterijanski moral i etiku i jos jace zakucati na
  vrata tamosnjih POST-DEMOKRATIJA.
  Opet ce oni Treci,posvadjani, nastupii u vise kolona.Vrebajuci iz potaje
  neko ambasadorsko mesto, sve kuneci se u Rusiju i Putina
  Opet ce Rasejanju ,toj trecini nacionalnog bica,biti de facto uskracena
  mogucnost glasanja. I opet ce ono slati onih 3-4 miliarde dolara.
  Opet ce o sudbini nacije odluciti Trecina,u Srbiji zvana Polovina.Opet ce
  ona ceznuti za „starim dobrim“vremenima :jedna partija,jedan Vodja,
  jedna partijska knjizica.Kalauz koji otvara sva vrata.
  Zato,u cilju zastite maloletnika od lazi i verbalnog nasilja,sve emetere
  treba obavezati da na svaki predizborni sadrzaj stave vidljivo upozorenje:
  „Program koji sledi nije prikladan za mladje od(recimo) 16 godina“.
  0  0
 3. Као и обично, духовито, са дозом горчине, без врдања и право у мету!Браво, господине Вучелићу, и даље верујем да сте једна од ретких аутентичних јавних личности међу Србима, у мору истомислећих и једнакоговорећих, увек ми је уживање читати ваше уводнике за Печат!
  0  0
 4. Kada je drzava na dnu,SVI SU NA DNU,i opozicija,ali i vlast.
  Danas sam pratio skupstinu…ponasanje predsednice Maje,za koju je Seselj rekao da je trebala biti prva ZENA, CETNICKI VOJVODA (!?), bilo je krajnje vulgarno,tendenciozno i bezobrazno.
  Izazivala je poslanike opozicije kada god je usta otvorila…“necete me naci u lopovluku…“,(A NJIH HOCE?),bez povoda se obracala,smejuci se,ili posle suo programa Risticevica,koji je pokazao sliku Zivkovica ,o kome nemam dobro misljenje…sa pistoljem…Maja kaze Zivkovicu,koji je trazio repliku …“NIJE VAS POMENUO“?
  Zar je to parlament,ZAR JE TO NAJVISA ZAKONODAVNA VLAST???
  KAO DA JE ZAKON DZUNGLE USVOJILA…
  Taman kada sam se vratio iz klozeta,gde sam hitno otisao zbog povracanja i proliva,istovremeno,koje mi je spomenuta Maja izazvala…vidim prazna sala…STA JE OVO,KAMERE UKLJUCENE?
  U sali samo Vucic i gomilica zutih dezertera,tzv „opozicija“.
  Licilo je na neku vecernju skolu …
  VECERNJU SKOLU IZ PSIHOPOLITIKE.
  Oni vodju gledaju kao zver koja se umirila,a vodja njih kao bolesnike,pa im drzi predavanje,sa akcentom na niskom tonu…sa osmehom…SA PSIHOKOREOGRAFIJOM.
  Ta tisina mi je dala povoda za razmisljanje…pa se setih Seselja i njegovih principa,iz devedesetih…kada je govorio da stranka mora da ima stabilnih 250.000 clanova,cime obezbedjuje funkcionisanje…
  KAKO JE TADA SRS ULETELA U ZEMUN,TAKO JE SADA SNS ULETELA U (UZU) SRBIJU.
  Ta tisina,u Skupstini,kada je vodja bio sa zutim dezerterima,kao na grupnoj terapiji…otera me u duboke misli,i pade mi na pamet ,kada mi rodjaka,koja je razredni staresina u jednoj OS u Beogradu,rece pre godinu dana,“ma ludnica,SNS nam dovodi nekog za direktora…“?
  I onda razmisljam,STA CE SNS-U DA POSTAVI BAS SVOGA DIREKTORA U NEKU PERIFERNU OSNOVNU SKOLU?
  Pokusavam da razumem taj SNS?
  Tada se ,u tisini skupstinske vecernje terapije sa vodjom…setim komunizma,I UKAPIRAM…u komunizmu si mogao biti POLITICKI MRTAV,ako recimo pogresis,ne slazes se sa POLITIKOM…ti jednostavno nestanes…nema te,mozes da sedis sa zenom kuci i da vezes vilerove goblene,da te udba ne bi kroz sake provukla…ili jos gore,DA TE MATIJEVIC U SVARGLU NE BI SPAKOVAO…
  U VISEPARTIZMU NEMA POLITICKE SMRTI,(raj za bezobzirne ,bezboznike,bezskrupulozne i bezobrazne…),taman te SAHRANE u jednoj stranci,ti VASKRSNES u drugoj…taman POGINES u jednoj partiji,ti OZIVIS u trecoj…taman UMRES na levici,ti se RODIS na desnici…TAMAN TE NEMA…tamo,A TI NAPRAVIS SVOJU STRANKU,ovde…pa te opet ima,i to vise nego ikada!
  Dakle,POLITICKA BESMRTNOST!
  PA ZUTIH JE VISE DANAS U VLASTI,NEGO U OPOZICIJI…KAMUFLIRANI U LJUBITELJE SNS POLITIKE I NJIHOVE „CUVENE“ EVROPSKE IDEOLOGIJE?
  Srbija na umoru,a oni zivi ko dren,UZ OBILATU PODRSKU VUCICA (neobjasnjivo…ili je objasnjivo,Vucic voli zute,ali koji njega zavole,on ne voli samo one zute,koji se jos opiru,onih dvadesetak iz one vecernje skole)?!
  Gde je Srbija,gde je SISTEM,gde su moral,standardi,ekonomija…u toj prici?
  NIGDE,NESTAJU,GUBE SE!
  Stvoren je SAMOUNISTAVAJUCI mehanizam,gde se politicki pojedinac reciklira a sistem i drzava nestaju.
  Ili se drzava pretvara u neku virtuelnu paradrzavnu ,PRODRZAVNU zajednicu.
  Eno,U LEPOSAVICU NEMA SRBIJE,ALI SNS JE TAMO RODJEN I ZIVI???
  POLITICARI POLITICKI ZIVI A SRBIJA POLITICKI MRTVA U OVAKVOM VISESTRANACJU!
  Recimo SNS…treba mu TIH 250.000 vojnika partije,po seseljovskoj teoriji…to su delom njihovi pitomci,ali delom i PRELETACI…a oni ne lete za dzabe,PRELECU ZBOG RADNIH MESTA…to je taj direktor OS koga je SNS postavio,negde na Cukarici…da mu se oduzi,a on ce njima clanarinu,pa puta 250.000 takvih…
  Ako se tako uradi u celom drustvu,gde nema principa,NEMA KONKURSA,nema tradicije,nema metodologije,vec ima KUMOVA,VEZA,PRIJATELJA I BAHATE GRAMZIVOSTI I KORISTOLJUBLJA,taj svaki srpski POLUPOLITICAR ili partijski vojnik, ima da ima 9 zivota,ALI SRBIJA CE OSTATI BEZ ONOG JEDNOG!
  Jer,ako neko radi 20 godina u jednoj Osnovnoj skoli,svi ga vole,cene i smatraju optimalnim resenjem za sledeceg direktora,a onda PADOBRANOM DODJE NEKO,MANJEG KVALITETA,ALI 100% ODAN VOJNIK NOVOVLADAJUCE PARTIJE…i taj bude NAMETNUT kao direktor,RASTURI SE SVE U TOJ SKOLI,ALI SVE,da i sami djaci izgube poverenje u sistem osnovnih vrednosti.
  A tako je u celoj zemlji.
  Ne postavljaju ga radi sistema,vec radi revansa…TO JE SISTEM???
  Dramu te osnovne skole,imaju u stotinama preduzeca i stotinama skola ili institucija…
  Zato SNS treba da zna,posto je on danas kao SSRNJ I SKJ juce ZAJEDNO…po drustvenom monopolu i jednoumlju…da svako UDOMLJAVANJE KADROVA,mimo normalnih procedura,objektivno rusi samo po sebi sistem,u najuzem i u najsirem smislu.
  RISTICEVIC CE I OVO PREZIVETI…ALI ZA SRBIJU NISAM SIGURAN.
  Dzaba nam izbori,kada partije posle „izbora“,naprave svakvakve kombinacije,a PRELETACI stave tacku na i…cime obesmisle svaki,ne samo politicki,vec i svaki moralni drustveni princip.
  E…da ovaj novi Vucic nije ubio „nebesku Srbiju“,pa da bar imamo gde da zbrisemo…
  0  0
 5. За что Ваши модераторы банят мои тексты ??? За то что я сказал что Сербы братский народ,за то что попросил прощения за Югославию,за то что алкоголик Ельцин был тварью,за то что не мог Вам помочь,я искренне сожалею о судьбе вашей Страны,мы тоже прошли через это….Чеченская войны, взрывы домов
  0  0
 6. Vučelić je sjajno opisao stanje, kako naroda tako i države i stranačkih lidera.Samo se plašim da iz mraka u predizbornoj kampanji ne iskoče 4 jahača apokalipse: Mićunović, Tadić, Pajtić i Jovanović.NJIhova ljubav prema NATO paktu ih je ujedinila i na takvo istrajavanje treba gledati sa poštovanjem, ne menjaju po tom pitanju stavove svaki čas.Žao mi je što Dirar nije nacrtao petoricu, jer je izostao Šutanovac koji se i više zalagao za NATO od prve četvorke.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *