Десет спорних тачака

Eu-flag-Србиjа има броjне примедбе на нацрт платформе о заjедничкоj преговарачкоj платформи за поглавље 35, а наjважниjе, у коjе jе Танјуг имао увид, су следеће:  

1)  У нацрту нема стандардног дела коjи се односи на усклађивање садржаjа са заjедничким правилима и прописима EУ (аqуис цоммунитаире), што иначе садрже платформе за сва остала поглавља.

2)  Говори се о “Напретку у процесу нормализациjе односа са Kосовом (уместо са Приштином)…).

3)  Захтева се престанак финансирања српских структура, укључуjући привремене општинске органе, чиме би без посла остало око 5.000 људи, а довело би и до нарушавања уторитета државе Србиjе на Kосову и Mетохиjи.

4)  Успостављање косовског правног поретка на северу Kосова, без прецизирања да jе то изводљиво тек након формирања Заjеднице српских општина (ЗСO).

5)  Подношење кварталних извештаjа Mинистарству унутрашњих послова Kосова и Mинистарству правде Kосова о исплатама пензиjа пензионисаним припадницима MУП-а и радника у правосуђу, што излази из оквира Бриселског споразума и за шта у српском законодавству нема основа.

6)  Доношење посебног закона о седиштима и териториjалноj jурисдикциjи судова и тужилаштва у Србиjи, што би било супротно Уставу и постоjећим законима.

7)  Прихватање косовских печата и заглавља у службеноj кореспонденциjи, што jе проблематично због термина “Република Kосово” на тим обележjима.

8)  Решавање проблема управљања над хидроцентралом Газиводе, без наглашавања да се о томе претходно мора постићи сагласност обе стране.

9)  Oмогућавање џављанима трећих држава прелазак са Kосова у Србиjу, што jе неприхватљиво због термина “трећа држава”, чиме се имплицира да jе KиM држава.

10) Примедбе српске стране на претходни Нацрт извештаjа о скринингу за поглавље 35 нису озбиљно разматране нити уважене.

Tих десет тачака Србиjа види као стварање простора за индиректно признавање Kосова, независно од диjалога Београда и Приштине.

После оштрих реакциjа из Београда, у Бриселу тврде да у платформи нема ничега што излази из оквира бриселског диjалога.

Дипломата из чланице EУ, коjи jе ипак желео да остане анониман каже да током дискусиjе о платформи, коjа jе на  амбасадорском нивоу одржана прошле недеље, ниjе било ничег што би одударало од ставова коjи су се и раниjе чули у Савету.

“Била jе то  неформална дискусиjа, прва од многих коjе ће уследити”, рекао jе таj дипломата за Танјуг.

Танјугов извор каже да jе на поменутом састанку Немачка предложила да се у платформу укључи ставка у коjоj се наглашва да од напретка у поглављу 35 треба да зависи напредак у укупном процесу европских интеграциjа Србиjе, са чим су се сложиле Велика Британиjа и Хрватска.

“Tо ниjе ништа ново, jер jе већ обjављено у закључцима Eвропског савета од 16.  децембра 2014.”, навео jе он и додао да су се током дискусиjе чули и ставови да jе, управо с обзиром на то да jе реч о раниjе усвоjеном тексту, непотребно уграђивати га у заjедничку платформу .

“У конацан текст резолуциjе ући ће само оно што прихвате све земље чланице, а многе сматраjу да мишљење Србиjе, као заинтересоване странке, такође треба узети у обзир”, каже оваj дипломата.

У Eвропском савету су изненађени жестоким реакциjама Србиjе на нацрт платформе.

функционер Савета коjи jе такође тражио да остање анониман каже да ни формулациjа о томе да се процес нормализациjе води између Србиjе и Kосова (уместо између Београда и Приштине, на чему инсистира Србиjа) ниjе нова у званичним документима Савета.

“Aко погледате било коjе закључке Eвропског Савета о Србиjи у последње две године, наћи ћете да се тамо говори о процесу нормализациjе између Србиjе и Kосова, коjе jе редовно означено звездицом као што jе договорено”, рекао jе он.

4 коментара

  1. Gde je granica samoponizavanja.
    Zar nemamo pametnija posla nego da molimo one koji nas zlostavljaju da nas jos vise zlostavljaju?
    Zar ovo zaista moramo da trpimo?

  2. Тих десет и козна још колико ће бити, онима и овима што владају у
    Србијици. Од Кумановског споразума ста питања су на столи или под столом. Полтронска политика ЖУТОГ-КАРТЕЛА и СНС -СПС политике
    довело је до овог без излазног стања. Сувише много смо пролашавали непријатеље за пријатеље. Преображени прети изборима
    ALL RIGHT што би рекао његов пријатељ Бајден. Видим да тражи савет цркве све касно јер ни црква није бранила јединство већ имамо раскол и спољних граница и унутар ове крње србијице.

  3. ……..” U europskom savetu su iznenadjeni zestokim reakcijama Srbije na nacrt platforme ”
    Sto su zesce reakcije onih koji navodno pretstavljaju Srpski Narod, to sam sigurniji da ce sve ponudjeno prihvatiti i potpisati!!!! Radi se o VELEIZDAJI u kontinuitetu od petooktobarskog puca do dana danasnjeg i do posljednjeg metra kvadratnog DRZAVE SRBIJE. Kosmet, kako su to mnogi vec predvidili , je samo pocetak!
    Zato se u europskom savetu cude……………

  4. Pitam se koliko će još Rusija i Kina istrajavati na podršci u našoj borbi da se istraje u elementarnim i potpuno opravdanim razlozima za opstanak naših legalnih zahteva za slobodan život našeg življa na Kosovu.Od vremena Đinđića, da ne idem na raanije vreme, komisije za ozbiljno bavljenje Kosova su se nebrojeno puta menjale, dakle ozbiljnog pristupa na duže vreme i predviđanaja za narednih 10 do 20 god, nije bilo.Ne samo što su se menjale nomenklature na vlasti, već su i programi stranaka koje su dolazile na vlast menjale svoje stavove.Kako običan građanin da se snađe u tim stalnim promenama stavova, a kamoli da ih razume na iole suvisli način.Sramno je da jedni te isti političari toliko često menjaju svoje stavove, i da proglašavamo Ameriku za prijatelje koji su nas bombardovali i uništavali infrastrukturu, i povrh toga rasejali na hiljade bombi sa osiromašenim uranijumom.Veliki dao vojne industrije je uništen kao i aerodromi.Lično sam bio na aerodromu ponikve i postojali su načini za bolju odbranu, ali se namerno nije delovalo, jer nas je najviša komanda izdala, znači ne piloti i oficiri.Ponovo se sve stavlja pod tepih, ali još ima živih koji mogu da svedoče i ne dozvole da neistine budu upisane kao istine u istoriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *