Deset spornih tačaka

Eu-flag-Srbija ima brojne primedbe na nacrt platforme o zajedničkoj pregovaračkoj platformi za poglavlje 35, a najvažnije, u koje je Tanjug imao uvid, su sledeće:  

1)  U nacrtu nema standardnog dela koji se odnosi na usklađivanje sadržaja sa zajedničkim pravilima i propisima EU (aquis communitaire), što inače sadrže platforme za sva ostala poglavlja.

2)  Govori se o “Napretku u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom (umesto sa Prištinom)…).

3)  Zahteva se prestanak finansiranja srpskih struktura, uključujući privremene opštinske organe, čime bi bez posla ostalo oko 5.000 ljudi, a dovelo bi i do narušavanja utoriteta države Srbije na Kosovu i Metohiji.

4)  Uspostavljanje kosovskog pravnog poretka na severu Kosova, bez preciziranja da je to izvodljivo tek nakon formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

5)  Podnošenje kvartalnih izveštaja Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i Ministarstvu pravde Kosova o isplatama penzija penzionisanim pripadnicima MUP-a i radnika u pravosuđu, što izlazi iz okvira Briselskog sporazuma i za šta u srpskom zakonodavstvu nema osnova.

6)  Donošenje posebnog zakona o sedištima i teritorijalnoj jurisdikciji sudova i tužilaštva u Srbiji, što bi bilo suprotno Ustavu i postojećim zakonima.

7)  Prihvatanje kosovskih pečata i zaglavlja u službenoj korespondenciji, što je problematično zbog termina “Republika Kosovo” na tim obeležjima.

8)  Rešavanje problema upravljanja nad hidrocentralom Gazivode, bez naglašavanja da se o tome prethodno mora postići saglasnost obe strane.

9)  Omogućavanje džavljanima trećih država prelazak sa Kosova u Srbiju, što je neprihvatljivo zbog termina “treća država”, čime se implicira da je KiM država.

10) Primedbe srpske strane na prethodni Nacrt izveštaja o skriningu za poglavlje 35 nisu ozbiljno razmatrane niti uvažene.

Tih deset tačaka Srbija vidi kao stvaranje prostora za indirektno priznavanje Kosova, nezavisno od dijaloga Beograda i Prištine.

Posle oštrih reakcija iz Beograda, u Briselu tvrde da u platformi nema ničega što izlazi iz okvira briselskog dijaloga.

Diplomata iz članice EU, koji je ipak želeo da ostane anoniman kaže da tokom diskusije o platformi, koja je na  ambasadorskom nivou održana prošle nedelje, nije bilo ničeg što bi odudaralo od stavova koji su se i ranije čuli u Savetu.

“Bila je to  neformalna diskusija, prva od mnogih koje će uslediti”, rekao je taj diplomata za Tanjug.

Tanjugov izvor kaže da je na pomenutom sastanku Nemačka predložila da se u platformu uključi stavka u kojoj se naglašva da od napretka u poglavlju 35 treba da zavisi napredak u ukupnom procesu evropskih integracija Srbije, sa čim su se složile Velika Britanija i Hrvatska.

“To nije ništa novo, jer je već objavljeno u zaključcima Evropskog saveta od 16.  decembra 2014.”, naveo je on i dodao da su se tokom diskusije čuli i stavovi da je, upravo s obzirom na to da je reč o ranije usvojenom tekstu, nepotrebno ugrađivati ga u zajedničku platformu .

“U konacan tekst rezolucije ući će samo ono što prihvate sve zemlje članice, a mnoge smatraju da mišljenje Srbije, kao zainteresovane stranke, takođe treba uzeti u obzir”, kaže ovaj diplomata.

U Evropskom savetu su iznenađeni žestokim reakcijama Srbije na nacrt platforme.

funkcioner Saveta koji je takođe tražio da ostanje anoniman kaže da ni formulacija o tome da se proces normalizacije vodi između Srbije i Kosova (umesto između Beograda i Prištine, na čemu insistira Srbija) nije nova u zvaničnim dokumentima Saveta.

“Ako pogledate bilo koje zaključke Evropskog Saveta o Srbiji u poslednje dve godine, naći ćete da se tamo govori o procesu normalizacije između Srbije i Kosova, koje je redovno označeno zvezdicom kao što je dogovoreno”, rekao je on.

4 komentara

  1. Gde je granica samoponizavanja.
    Zar nemamo pametnija posla nego da molimo one koji nas zlostavljaju da nas jos vise zlostavljaju?
    Zar ovo zaista moramo da trpimo?

  2. Tih deset i kozna još koliko će biti, onima i ovima što vladaju u
    Srbijici. Od Kumanovskog sporazuma sta pitanja su na stoli ili pod stolom. Poltronska politika ŽUTOG-KARTELA i SNS -SPS politike
    dovelo je do ovog bez izlaznog stanja. Suviše mnogo smo prolašavali neprijatelje za prijatelje. Preobraženi preti izborima
    ALL RIGHT što bi rekao njegov prijatelj Bajden. Vidim da traži savet crkve sve kasno jer ni crkva nije branila jedinstvo već imamo raskol i spoljnih granica i unutar ove krnje srbijice.

  3. ……..” U europskom savetu su iznenadjeni zestokim reakcijama Srbije na nacrt platforme ”
    Sto su zesce reakcije onih koji navodno pretstavljaju Srpski Narod, to sam sigurniji da ce sve ponudjeno prihvatiti i potpisati!!!! Radi se o VELEIZDAJI u kontinuitetu od petooktobarskog puca do dana danasnjeg i do posljednjeg metra kvadratnog DRZAVE SRBIJE. Kosmet, kako su to mnogi vec predvidili , je samo pocetak!
    Zato se u europskom savetu cude……………

  4. Pitam se koliko će još Rusija i Kina istrajavati na podršci u našoj borbi da se istraje u elementarnim i potpuno opravdanim razlozima za opstanak naših legalnih zahteva za slobodan život našeg življa na Kosovu.Od vremena Đinđića, da ne idem na raanije vreme, komisije za ozbiljno bavljenje Kosova su se nebrojeno puta menjale, dakle ozbiljnog pristupa na duže vreme i predviđanaja za narednih 10 do 20 god, nije bilo.Ne samo što su se menjale nomenklature na vlasti, već su i programi stranaka koje su dolazile na vlast menjale svoje stavove.Kako običan građanin da se snađe u tim stalnim promenama stavova, a kamoli da ih razume na iole suvisli način.Sramno je da jedni te isti političari toliko često menjaju svoje stavove, i da proglašavamo Ameriku za prijatelje koji su nas bombardovali i uništavali infrastrukturu, i povrh toga rasejali na hiljade bombi sa osiromašenim uranijumom.Veliki dao vojne industrije je uništen kao i aerodromi.Lično sam bio na aerodromu ponikve i postojali su načini za bolju odbranu, ali se namerno nije delovalo, jer nas je najviša komanda izdala, znači ne piloti i oficiri.Ponovo se sve stavlja pod tepih, ali još ima živih koji mogu da svedoče i ne dozvole da neistine budu upisane kao istine u istoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *