На Батровцима обустава за камионе у оба смера

 На прелазу Батровци-Баjаково између Србиjе и Хрватске jутрос од три сата обустављен jе теретни саобраћаj и на улазу у Србиjу, пошто jе на хрватскоj страни пао компjутерски систем, изjавио jе Танјугу шеф царинске испоставе Батровци Ненад Вукчевић и додао да jе колона камиона са српске стране дуга 11, а са хрватске пет километара.

“Ниjедан камион од тада ниjе прешао из Хрватске у Србиjу, jош немамо повратну информациjу када ће систем бити подигнут”, казао jе Вукчевић.

Хрватска царина и полициjа су на прелазу Баjаково jуче у поноћ обуставили улаз камиона из Србиjе у Хрватску, правдаjући то безбедоносним разлозима.

Са друге стране, путнички саобраћаj на том прелазу се нормално одвиjа и возила се задржаваjу између пет и 10 минута, казао jе Вукчевић.

“Чекамо, видећемо шта даље”, додао jе он.

Хрватска jе прошле седмице затворила све остале граничне прелазе са Србиjом за путнички и теретни саобраћаj, тако да се путнички саобраћаj одвиjа jош само на Батровцима.

Потпредседник Владе Србиjе и министар трговине, туризма и телекомуникациjа Расим Љаjић изjавио jе данас поводом jедностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћаj са Србиjом, да jе то брутално кршење принципа слободне трговине, да обе стране трпе огромну штету и да очекуjе реаговање Eвропске комисиjе.

Љаjић jе рекао да jе то брутално кршење правила Споразума о стабилизациjи и придруживању (ССП) због чега jе упућено писмо комесару за проширење и суседску политику Eвропске униjе Jоханесу Хану, коjи ће доћи у петак, а да ће амбасадор Србиjе у Бриселу већ данас разговарати са европским званичницима.

Потпредседник Владе jе, гостуjући у Jутарњем програму TВ Пинк, истакао да jе jуче телефоном разговарао са хрватским амбасадором коме jе пренео да “не би било добро да будемо приморани да уводимо реципрочне мере”.

Љаjић jе пренео да jе тренутно, према подацима граничне полициjе, колона возила дуга 12 километара, да jе дневни промет роба на граничним прелазима према Хрватскоj и Mађарскоj 21 милион евра, а да jе прошле године робна размена са Хрватском износила 757 милиона евра.

“Mорамо да тражимо мере, контрамере, ако будемо принуђени да то урадимо а очито ћемо бити принуђени, jер се ништа не дешава, морамо да налазимо оне мере коjе неће погодити трговину са целом EУ, већ управо да те мере погоде само оне коjи су увели мере против трговине са Србиjом”, наjавио jе Љаjић.

Љаjић jе нагласио да ниjе жеља да било коjа мера Србиjе утиче на њене трговинске односе са EУ, али да ће свакако имати последице на трговинске односе са Хрватском и да “очекуjемо да се ово стање прекине, да Хрватска заустави ову одлуку”.

“Oво jе jедна заиста неразумна одлука, коjа ниjе у корист наших односа, али ниjе у корист ни укупне регионалне стабилности”, рекао jе Љаjић, указуjући да избегличка криза нема везе са овим проблемом и да чак ни две земље коjе су у рату не забрањуjу међусобну трговину и дозвољаваjу бар промет основних роба.

Љаjић jе подсетио да jе Хрватска 10. спољнотрговински партнер Србиjе и да Хрватска више роба извезе у Србиjу, него Србиjа у Хрватскоj и да више од 200 хрватских фирми послуjе у Србиjи.

Премиjер Aлександар Вучић заказао jе за данас у 14.30 сати ванредну седницу Владе Србиjе поводом jедностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћаj са Србиjом, потврђено jе Танјугу у кабинету премиjера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *