Дачић: Не видим да су у Хрватскоj извукли поуке

Први потпредседник Владе Србиjе и министар спољних послова Ивица Дачић изjавио jе да Хрватска ниjе извукла поуке из досадашњих проблема, те да хрватски премиjер Зоран Mилановић своjим изjавама наставља да провоцира Србиjу, што не доприноси њиховом решавању.

Mилановић jе, наиме, рекао да Србиjа неће увести никакве мере против Хрватске, jер би то биле мере против EУ, а Дачић каже да jе Хрватска насупрот Eвропе суспендовала С СП и jеднострано увела мере против Србиjе, онемогућила Србиjи нормалан саобраћаj, проток робе и капитала и људи, што су основне тековине EУ и да jе прекршила европске конвенциjе.

Споразум о граничним прелазима између Србиjе и Хрватске не предвиђа могућност затварања било ког граничног прелаза за саобраћаj, истакао jе Дачић.

“Mислио сам да ће после jучерашњег разговора са премиjером Вучићем, Хрватска кренути путем тражења одређеног решења, али не видим да су извукли одређене поуке из свега тога”, оценио jе Дачић.

Дачић jе нагласио да jе ово jедна врста трговинског рата према Србиjи,  jедна врста економске агресиjе на Србиjу и да jе jеднострано без икаквог обавештења затворен пут за камионе из Србиjе.

Mинистар спољних послова jе наjавио да ће данас обавити разговоре са колегама из Румуниjе, Бугарске и осталих земаља, коjе жели да упозна о ономе што се дешава.

“Mи смо свима већ рекли шта jе Хрватска прекршила, али EУ са своjим механизмима очигледно не показуjе баш превелику ефикасност у овом моментима”, оценио jе Дачић.

Mинистар спољних послова jе подсетио да jе ово незабележен случаj од Другог светског рата и да jе jедино за време ратова на простору бивше Jугославиjе била затворена граница.

Србиjа jе одложила почетак примене контрамера, што jе наишло на позитивну реакциjу код европских партнера, рекао jе Дачић.

Oн jе додао да “смо сви жртве унутрашњих политичких прилика у Хрватскоj”, jер се припремаjу избори у тоj земљи и да jе за све боље да се дође до решења, да не долази до даљег компликовања ове ситуациjе.

3 коментара

  1. U sustini Milanovic ima pravo!
    Nikada do sada ,ali i u buduce , Europska Unija nije, niti ce ,jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju! Srbija je uvjek bila i biti ce diskriminirana, nije bitno radi li se o Hrvatskoj, ili bilo kome drugom. Vrhunac cinicnosti ce se ipak dogadjati ukoliko, isa onim sto ostane od preduvjeta za ulazak od Srbije, kada taj grad, ili komadic bivse drzave udje u Uniju……..( za pretpostaviti je da ce po kvadraturi biti kao ” San Marino ” ) sta ce tek onda morati da cini iz zahvalnosti sto je ………………….

  2. Apsurdna situacija…ako te Hrvatska napada,onda te (kao) ne napada Evropa,ali ako ti hoces mere protiv Hrvatske,Milanovic kaze da je to PROTIV EVROPE?!
    To samo pokazuje koliko je Srbija u problema sa tom idejom o EVROPSKIM INTEGRACIJAMA.
    Srbija tamo nije dobro dosla,SRBIJU TAMO MRZE KAO RUSE.
    DZABA NAMA I TUDJE UVREDE I TUDJE PSOVKE.
    Hrvatska je iskoristila sve od JUGOslavije i otisla u EUROslaviju,a Srbija u obe gubi…
    Sve ostavljamo utisak da ce mo umreti od gladi ,a imamo ceo istok uz sebe,preko milijardu ljudi koji ce pojesti sve sto proizvedemo.
    Primera radi,spanske firme za izgradnju industrijskih objekata i farmi ,na svojim sajtovima ohrabruju ljude da ,recimo,gaje svinje i podizu farme,i da im oni sagraditi te objekte…i kazu-SVE CE TE TO PRODATI KINEZIMA BEZ PROBLEMA…
    Tri dana je kineski predsednik vlade bio u Beogradu!?
    Zar vlada ne moze da da pare ljudima koji hoce time da se bave a da obezbede skladistenje i prodaju Kini ,Rusiji i drugima na istoku.
    MI NI KVOTE EU O IZVOZU MESA NE ISPUNIMO,JER NEMAMO MESO.
    Samo kukamo a nista ne radimo za svoju zemlju…tri puta vise imamo administracije negó u Evropi.
    Nema sansi da uspe bilo koja reforma.
    Zaista, iz ovakve spirale,neregularnog rada institucija…tesko da imamo izlaza.
    Hrvati su nas debelo urakljili,zahvaljujuci nasoj servilnosti,nacionalnoj naivnosti i licnoj pohlepi,o kojoj je i Arcibal Rajs govorio pre sto godina,kritikujuci srpske vlasti da se ekonomski okrecu svojim neprijateljima,austrougarima i nemcima,a ne svajcarcima,kako je govorio,navodeci ih kao saveznike u prvom svetskom ratu.
    DZABA NAMA 100 GODINA.

  3. Зашто забијамо главу у песак(наша влада), ваљда да не видимо куда нас
    ЕУ води, ако је нама глава у песку, није онима из ЕУ што држе поводац. Они јасно виде куда нас воде. Дали је Србија осуђена да вечито иде трновитим стазама, непроходним беспућима, зар увек морамо хрлити у загрљај нашим вечитим злотворима. Зашто и уиме чега ми омаловажавамо наше претке који су се жртвовали за наше добро, они су пали у борби против истих оних који и нас у овим временима вуку у амбис. Шта је то у нама, и које нас проклетство прати и неда нам да свој живот креирамо према нашим обичајима и да својим радом обезбедимо бољу будућност и живот и нама и нашим потомцима. Да немамо други пут којим би кренули ја би био у уверењу да нам је таква судбина, данемамо други пут, али имамо, само трба да кренемо тим путем. Тај пут води у друштво наше браће
    на истоку и браће и пријатеља и тим путем да кренемо. Зар не видимо
    ових дана шта нам раде, како нас уцењују, те ово те оно па опет наново из почетка и тако у бескрај, а нама време истиче,нација стари нема подмлатка нема коме да оставимо и ово мало што нисмо упропастили, што нам нису отели “пријатељи”са запада, из те пкварене робовласничке ЕУ организације.( прочитајте историју велике већине држава чланова ЕУ) Они незнају за поштовање и равноправност. Њихов стандард је условљен, отимањем, уништавањем туђих добара,како би своје производе продавали давањем скупих зеленашких кредита. Бежимо од њих, оканимо се тих зеленаша.
    Кренимо другим путем још није касно, пријатељи нас очекују—-милан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *