Dačić: Ne vidim da su u Hrvatskoj izvukli pouke

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja da provocira Srbiju, što ne doprinosi njihovom rešavanju.

Milanović je, naime, rekao da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske, jer bi to bile mere protiv EU, a Dačić kaže da je Hrvatska nasuprot Evrope suspendovala S SP i jednostrano uvela mere protiv Srbije, onemogućila Srbiji normalan saobraćaj, protok robe i kapitala i ljudi, što su osnovne tekovine EU i da je prekršila evropske konvencije.

Sporazum o graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske ne predviđa mogućnost zatvaranja bilo kog graničnog prelaza za saobraćaj, istakao je Dačić.

“Mislio sam da će posle jučerašnjeg razgovora sa premijerom Vučićem, Hrvatska krenuti putem traženja određenog rešenja, ali ne vidim da su izvukli određene pouke iz svega toga”, ocenio je Dačić.

Dačić je naglasio da je ovo jedna vrsta trgovinskog rata prema Srbiji,  jedna vrsta ekonomske agresije na Srbiju i da je jednostrano bez ikakvog obaveštenja zatvoren put za kamione iz Srbije.

Ministar spoljnih poslova je najavio da će danas obaviti razgovore sa kolegama iz Rumunije, Bugarske i ostalih zemalja, koje želi da upozna o onome što se dešava.

“Mi smo svima već rekli šta je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima”, ocenio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podsetio da je ovo nezabeležen slučaj od Drugog svetskog rata i da je jedino za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila zatvorena granica.

Srbija je odložila početak primene kontramera, što je naišlo na pozitivnu reakciju kod evropskih partnera, rekao je Dačić.

On je dodao da “smo svi žrtve unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj”, jer se pripremaju izbori u toj zemlji i da je za sve bolje da se dođe do rešenja, da ne dolazi do daljeg komplikovanja ove situacije.

3 komentara

  1. U sustini Milanovic ima pravo!
    Nikada do sada ,ali i u buduce , Europska Unija nije, niti ce ,jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju! Srbija je uvjek bila i biti ce diskriminirana, nije bitno radi li se o Hrvatskoj, ili bilo kome drugom. Vrhunac cinicnosti ce se ipak dogadjati ukoliko, isa onim sto ostane od preduvjeta za ulazak od Srbije, kada taj grad, ili komadic bivse drzave udje u Uniju……..( za pretpostaviti je da ce po kvadraturi biti kao ” San Marino ” ) sta ce tek onda morati da cini iz zahvalnosti sto je ………………….

  2. Apsurdna situacija…ako te Hrvatska napada,onda te (kao) ne napada Evropa,ali ako ti hoces mere protiv Hrvatske,Milanovic kaze da je to PROTIV EVROPE?!
    To samo pokazuje koliko je Srbija u problema sa tom idejom o EVROPSKIM INTEGRACIJAMA.
    Srbija tamo nije dobro dosla,SRBIJU TAMO MRZE KAO RUSE.
    DZABA NAMA I TUDJE UVREDE I TUDJE PSOVKE.
    Hrvatska je iskoristila sve od JUGOslavije i otisla u EUROslaviju,a Srbija u obe gubi…
    Sve ostavljamo utisak da ce mo umreti od gladi ,a imamo ceo istok uz sebe,preko milijardu ljudi koji ce pojesti sve sto proizvedemo.
    Primera radi,spanske firme za izgradnju industrijskih objekata i farmi ,na svojim sajtovima ohrabruju ljude da ,recimo,gaje svinje i podizu farme,i da im oni sagraditi te objekte…i kazu-SVE CE TE TO PRODATI KINEZIMA BEZ PROBLEMA…
    Tri dana je kineski predsednik vlade bio u Beogradu!?
    Zar vlada ne moze da da pare ljudima koji hoce time da se bave a da obezbede skladistenje i prodaju Kini ,Rusiji i drugima na istoku.
    MI NI KVOTE EU O IZVOZU MESA NE ISPUNIMO,JER NEMAMO MESO.
    Samo kukamo a nista ne radimo za svoju zemlju…tri puta vise imamo administracije negó u Evropi.
    Nema sansi da uspe bilo koja reforma.
    Zaista, iz ovakve spirale,neregularnog rada institucija…tesko da imamo izlaza.
    Hrvati su nas debelo urakljili,zahvaljujuci nasoj servilnosti,nacionalnoj naivnosti i licnoj pohlepi,o kojoj je i Arcibal Rajs govorio pre sto godina,kritikujuci srpske vlasti da se ekonomski okrecu svojim neprijateljima,austrougarima i nemcima,a ne svajcarcima,kako je govorio,navodeci ih kao saveznike u prvom svetskom ratu.
    DZABA NAMA 100 GODINA.

  3. Zašto zabijamo glavu u pesak(naša vlada), valjda da ne vidimo kuda nas
    EU vodi, ako je nama glava u pesku, nije onima iz EU što drže povodac. Oni jasno vide kuda nas vode. Dali je Srbija osuđena da večito ide trnovitim stazama, neprohodnim bespućima, zar uvek moramo hrliti u zagrljaj našim večitim zlotvorima. Zašto i uime čega mi omalovažavamo naše pretke koji su se žrtvovali za naše dobro, oni su pali u borbi protiv istih onih koji i nas u ovim vremenima vuku u ambis. Šta je to u nama, i koje nas prokletstvo prati i neda nam da svoj život kreiramo prema našim običajima i da svojim radom obezbedimo bolju budućnost i život i nama i našim potomcima. Da nemamo drugi put kojim bi krenuli ja bi bio u uverenju da nam je takva sudbina, danemamo drugi put, ali imamo, samo trba da krenemo tim putem. Taj put vodi u društvo naše braće
    na istoku i braće i prijatelja i tim putem da krenemo. Zar ne vidimo
    ovih dana šta nam rade, kako nas ucenjuju, te ovo te ono pa opet nanovo iz početka i tako u beskraj, a nama vreme ističe,nacija stari nema podmlatka nema kome da ostavimo i ovo malo što nismo upropastili, što nam nisu oteli “prijatelji”sa zapada, iz te pkvarene robovlasničke EU organizacije.( pročitajte istoriju velike većine država članova EU) Oni neznaju za poštovanje i ravnopravnost. Njihov standard je uslovljen, otimanjem, uništavanjem tuđih dobara,kako bi svoje proizvode prodavali davanjem skupih zelenaških kredita. Bežimo od njih, okanimo se tih zelenaša.
    Krenimo drugim putem još nije kasno, prijatelji nas očekuju—-milan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *