Почетна / БРОЈ 383 / У Ексоновом рату гинуће људи из Гвајане и Венецуеле

У Ексоновом рату гинуће људи из Гвајане и Венецуеле

Најава новог оружаног сукоба у Јужној Америци 

Пише Никола Мартић
Друго по величини светско налазиште нафте и гаса које се налази на територији око које траје неспоразум Боливарске Републике Венецуеле и Кооперативне (?!) Гвајане, извор је нове јужноамеричке кризе којом се управља из америчког седишта транснационалне корпорације „Ексон мобил“

Боливарска Република Венецуела је на ивици чак и оружаног сукоба са мултинационалном енергетском хидром, компанијом „Ексон мобил“, око права вађења нафте. На терену, међутим, неће ратовати радници компаније, нити ће померањем трупа командовати менаџмент овог енергетског гиганта са седиштем у Америци. Овај менаџмент ће својим утицајем и новцем обезбедити да то за њу обави венецуелански комшија, држава за нас овде чудног, али за неоколонијални свет нормалног званичног имена – Кооперативна Република Гвајана. Гвајана ће, ако затреба „Ексону“, за његове доларе и америчким оружјем кооперативно ући у рат са Венецуелом.

То нас доводи до питања да ли је посао са нафтом вођење рата другим средствима? Ово питање делује као немогућ „препев“ чувене Клаузевицеве реченице која се односила на политику („политика је вођење рата другим средствима“). Међутим,  данас је трговина нафтом више политика него тржишни посао. Случај спора Венецуеле и „Ексона“ (Кооперативне Гвајане) говори о томе да је тачна теза да одговори постоје чак и независно од тога да ли је питање уопште и постављено.

Реалним страховањима од ове нове затегнутости на простору Јужне Америке треба додати и чињеницу да је територија на којој је утврђено једно од најбогатијих налазишта нафте у свету предмет вишевековног територијалнoг спора између Боливарске Републике Венецуеле и суседне Гвајане. Овај спор је данас прерастао у нешто много више од сукоба ниског интензитета две локалне латиноамеричке државе и по свим својим последицама потенцијално може да уздрма читав континент и доведе и до новог глобалног економског и геополитичког конфликта.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *