Почетна / БРОЈ 382 / Драма очајника на Ламаншу

Драма очајника на Ламаншу

За „Печат“ из Лондона Дејан Лукић
Сила која нагони људе да напуштају своја огњишта по правилу је увек јача од сила што би да их зауставе жицама, оградама и зидовима. Драма на Ламаншу показује, међутим, да нико боље не подиже ограде и зидове од лажних апостола слободе, људских права и солидарности

Од шеснаестог века, астролози и сви могући мудраци покушали су да изнова отворе књигу Нострадамуса и реинтерпретирају њене загонетке.

Према некима, стари физичар предвидео је да ће „Мухамеданци“ да овладају не само Западом него и целим светом. Предсказање води директно до асоцијације на једну необичну књигу објављену тридесетих година прошлог века „Хопкинсов манускрипт“, фикцију јаке, још увек актуелне, симболичке и практичне вредности. Аутор књиге, писац позоришних драма и холивудски сценариста Роберт Седерик Шериф, смешта причу у 23 век. Европа је у то време, напросто, у цивилизацијском смислу, збрисана са земље и готово да се више није помињала у историјским књигама и рукописима. Археолози у Абисинији (данашња Етиопија), тада најразвијенијој земљи, закључују да је Европа некада била подручје бриљантне цивилизације. После откривања неколико ископина, археолози успевају да реконструишу неке делове текста; откривају да је некакав Цезар извршио инвазију на галску земљу и британско Острво… Једна археолошка мисија  из Абисиније доноси, тако, из Енглеске камен (који се налази у музеју у Адис Абеби) и на њему одгонетају речи: „Пекам (део данашњег Лондона) пет километара“. После овог открића, из Адис Абебе креће велика археолошка експедиција у Енглеску чија је лоша клима временом уништила све архиве, документа и рукописе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. У ”Хопкинсовом манускрипту“, до катастрофичних последица дошло је после удара Месеца о планету Земљу. Нису је ударили Мухамеданци, преплавили и томе слично, те проузроковали пад Европе. Као што се у тексту покушава успоставити нека чудновата асоцијација.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Па има оно Фатимино пророчанство да ће хорде у таласима нагрнути из северне Африке и да ће у Шпанији, Француској и Италији завладати хаос, да ће папу и кардинале бацати са степеништа Ватикана….. А Малачијево пророчанство тврди да је ово последњи папа. Но оставимо пророчанства, види се јасно да англо-Американци жртвују Европу уверени да су и једни и други изоловани природним и другим границама. Ми ћемо у том хаосу више настрадати услед своје неорганизованости и недисциплине, а већ да ћемо се стално приклањати погрешним странама, у то не треба сумњати уопште.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *