Почетна / БРОЈ 380 / „Пакет илузија“ Дејвида Камерона

„Пакет илузија“ Дејвида Камерона

За „Печат“ из Лондона Дејан Лукић
Изгледа да никоме у Лондону, па ни самом премијеру Дејвиду Камерону, нису јасни стратегија и циљ Велике Британије у односу на Европску унију, преговоре о њеном редефинисању и референдуму о останку у „европској породици“. Није јасно ни када ће, нити да ли ће тај референдум уопште бити одржан

Капитулација грчке левице Алексиса Ципраса пред казненом експедицијом „финансијских терориста“ – ММФ-ом, Европском централном банком и ЕУ – отворила је и „старе ране“ британског питања о даљем чланству у Европској унији. Други човек у влади премијера Дејвида Камерона, шеф државног Трезора Џон Озборн, отиснуо се хитно на пут по кључним земљама Уније са папиром радног наслова „Предлози Владе Уједињеног Краљевства за реконфигурацију односа са Унијом“.

Прва Озборнова станица био је Париз, одмах пошто је Камерон пустио у оптицај наговештај како је спреман да Британцима понуди референдум о одласку из Уније или останку у њој већ у јуну следеће године. Камерон је одавно најавио да ће Британија добити тај референдум „до краја 2017. године“.

Озборн је кренуо на путовање које је у Лондону означено као његов последњи покушај да убеди европске партнере како британска влада није никакав разбијач ЕУ по сваку цену, него је намерна да буде активан, чак и водећи партнер, али у једној битно другачијој Унији. „Ова влада жели да Уједињено Краљевство игра руководећу улогу у једној реформисаној Унији“, рекао је премијер.

Неприлика и британског електората и Брисела је у томе што нико није начисто шта Камерон заиста жели, стиснут између еврофобичног расположења у земљи и властитог инстинкта са видљивом дозом еврофилије, и да ли му је „реформа“ Уније (по многима немогућа мисија) стварни циљ или пак средство политичке манипулације, нека врста „левог мигавца, а десног скретања“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *