Почетна / БРОЈ 377 / Новчић поделе

Новчић поделе

Мирис барута са Ватерлоа – двеста година после

Пише Милош Милојевић

Ових дана и недеља копља у Европској унији ломе се око огромних количина новца. Да ли ће Грчка постићи договор са својим кредиторима или се ствари крећу у правцу њеног напуштања европске монетарне уније и државног банкрота? Бројеви о којима је реч значе нешто вероватно само стручњацима за монетарну економију. Међутим, Европску унију је недавно потресла и контроверза на потпуно другом крају монетарног спектра – кованици од два евра која је требало да буде искована у европској ковници новца у Белгији

У знак сећања на двестогодишњицу битке код Ватерлоа, која се одиграла 18. јуна 1815. недалеко од Брисела, белгијска Краљевска ковница новца је планирала да у оптицај пусти кованицу од два и по евра на чијем је реверсу приказано стилизовано Лавље брдо и распоред супротстављених јединица тог судбоносног дана.

Према изјавама појединих белгијских званичника, укључујући и министра финансија Јохана ван Овертвелта, брза и жестока реакција највиших француских званичника представљала је право изненађење. Француски председник Франсоа Оланд одмах је уложио приговор уз образложење да овакав провокативан потез нарушава стабилност еврозоне. Француска је, према речима белгијског министра, успела да обезбеди подршку низа земаља које би гласале против белгијског предлога за издавање ове кованице уколико би се он нашао на дневном реду гласања министара финансија Европске уније.

Француски национални понос довешће и до занемарљивих финансијских губитака: рачуна се да ће Белгија бити на губитку од 2,5 милиона евра а притом ће морати и да уништи 180.000 спремних кованица које су већ произведене и које ће, нема сумње, постати привлачан нумизматички материјал.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *