Почетна / БРОЈ 379 / Неонихилизам и време опчињености антихеројима

Неонихилизам и време опчињености антихеројима

На малом екрану у великом стилу –  зло

Пише Владислав Панов
Због чега су љубитељи екстремних негативних емотивних изазова одушевљено дочекали нове сезоне „Правог детектива“ и „Ханибала“, тренутно најбоље оцењених и најгледанијих телевизијских серија, које пак у себи носе концентрат људског зла до сада невиђен на малим екранима?

Трећа сезона серије „Ханибал“ и друга „Правог детектива“ управо су актуелне на малим екранима широм света. С њима је и врхунско зло које је забавна индустрија за најшире масе тренутно у стању да дочара и на најквалитетнији могући начин испоручи својој публици.

Одлазак „Игре престола“ у стање хибернације, пошто је одгледана пета сезона, која је претходила наставцима поменутих серија, као једини телевизијски производ што по квалитету и есенцији зла сабијеног у сваком свом лику и детаљу, а онда и одзиву публике може да им парира, тако је врло елегантно премошћен. Најгледанија и најхваљенија серија свих времена, поменута „Игра престола“ оставила је у игри (на трону зла и врхунске гледаности) „ХБО, увек  најуспешнији телевизијско-филмско-приказивачки предузетнички конгломерат америчке индустрије забаве“.

Чиста хемија освајајућег зла Њихов „Прави детектив“ више него ефикасно попуњава вакуум настао паузирањем „Игре престола“. Ова је серија прошле године оставила без даха и душе гледалишта широм планете. Нико пре ових осам епизода оваплоћења ђавољих работа и декаденције људске душе није успео да буде тако ефектан у побуђивању негативних емоција и истовременом једнодушном хвалоспеву онима који су дозволили да постану обожаваоци ове серије и њене подмукле игре нашим чулима и веровањима, укључујући чак и религијска. Не треба се заваравати ниједног тренутка, серије као ове, али и неке пре њих, најпре чувена, прошле године окончана „Braking Bad“ (један од овдашњих превода је „Чиста хемија”) о америчком професору хемије који по сазнању да болује од рака „постаје лош“ (што је дословни превод наслова) и одлучује да се преквалификује у произвођача савршеног кристалмета и потом у дилера ове дроге навелико, јесу перјанице неонихилистичког телевизијског писања и промовисања екстремног зла упакованог у неодољиво питке концепте. У тој је серији примењено најинвентивније писање, савршен кастинг, врхунска глума, естетска супериорност скоро сваког кадра, богата продукција. Све то у до тада незабележеној концентрацији када је у питању телевизијски производ. Отуда је постала стожер, узор и водиља. Отуда и поменуте три на истој стази, са истим квалитетима и једнако одушевљеном армијом поклоника. Ипак, кључни састојак заједничког садржаоца свих ових производа није квалитет техничких састојака, већ онај садржајни. Иако жанровски неспојиве и наизглед потпуно различитих наратива, серије се у суштини баве истим или барем врло сличним идејама. Свет и људски род у њему посматрају на ултимативно негативан начин. „Игра престола“ јесте настала по популарном књижевном штиву такозване епске фантастике (историја која се није десила) а остале три серије имају фиктивне јунаке савременог света, али су све опредељене да своје ликове потрошачима овакве забаве продају као антихероје. И то чине у тако неодољиво квалитетном паковању да се оно „анти“ поништава или, још занимљивије, од већине баш зато још више воли и лакше упија не само као прихватљиви већ и као пожељни узор. Више стотина ликова „Игре престола“ не нуди ниједну, макар преовлађујуће позитивну персону, ниједан узор који би се могао сматрати херојским у некадашњем, очито потпуно превазиђеном, филмском и телевизијском језику. У бујици трулежи људског духа, декаденције, метастатично корумпираних душа учесника борбе (игара) за власт у иструлелим световима измишљене историје „Игре престола“, те експонирању најбруталнијег насиља, потпуно отворено сервираног публици свих узраста, гледаоци су, авај, остали позитивно запањени њеним изазовима. Препуни хвале и у горућој жељи за додатним фиксом ове дроге, баш као када је реч и о правим наркотицима, увек у све јачим дозама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

4 коментара

 1. Антихрист се `меко` рекламира, његово самољубље не уздиже га само изнад `сваког зла` већ и изнад Бога…. ?
  Писано је већ о томе (Соловјов и др.)….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. нам оставише у наслеђе систем анализе који назваше Деконструкција. Ето господине Панов иза ових серија које сасвим одговарају господарима света, тренутним јелте, стоји крајњи цинизам са флоскулом да је све то тако али се ништа не може учинити а теза о непатвореном злу против кога се треба стално борити, мада оно устаје као феникс, па га се мора опет убијати, господарима добро дође кад некога пропагандом треба описати као отелотворење тог зла. У праву сте, Прави Детективи, прва сезона коју сам једину и видела, је не само глупа и лоше режирана серија (колико пута је МекКонаги припаљивао цигарете а било је очигледно да из претходне није ни два дима повукао, колико пута је отворио флашу или конзерву пива а само што је претходну начео (моја лепша половина је почео да добацује ликовима на телевизору: „попи већ једном то пиво, греота да се баци“) већ је и утилитарна у служби новог светског поретка.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Redovno čitam Pečat. Pročitao sam članak o „Igri prestola“ u nekom broju ranije i već tada se nisam složio s vašim stavom o ovim serijama. Naime, gledao sam spomenutu „Igru prestola“, „Breaking Bad“ i „True detective“. Za svaku od ovih serija bih rekao da su vrhunske. Ako se ne slažete, recite koje su onda bolje! Zašto ih cenim? Na neki način pokazuju realnost kakva jeste i to je njihova poenta. A to bi najpre autori vaših tekstova trebalo da shvataju. Svaki vaš tekst pokazuje hladnokrvnost učesnika u geopolitici ili ih vi barem tako prezentujete. Tako da mi sve ovo izgleda kao da prkosite svojim ubeđenjima. Ponoviću, dajte mi predlog! Šta biste mi vi preporučili da gledam, a da mi pritom ne vređa inteligenciju? „Castle“, „Bones“, „The blacklist“ ili „CSI“ možda?!
  Evo vam moja lista cenjenih serija:
  Game of thrones
  Breaking Bad
  House of cards
  True detective
  Six feet under
  Fargo
  Attack on titan

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *