Почетна / БРОЈ 379 / Како убити Франкенштајна

Како убити Франкенштајна

За „Печат“ из Лондона Дејан Лукић
На Темзи је кренула јака кампања да војна сила крене на џихадисте не само овако „испод жита“ и само из ваздуха него „пуном паром“, у још једну интервенцију неизвесног исхода и недефинисаног трајања

Премијер Британије Дејвид Камерон затечен је у снопу медијског светла, после открића да пилоти РАФ, Краљевског ратног ваздухопловства, већ увелико учествују, уграђени у америчке бомбардере, у ваздушним нападима на џихадисте Исламске државе у Сирији.

Али, уместо да премијер буде укорен за употребу британског људства у војним операцијама за које нема пристанак парламента, на Темзи је почела јака кампања да војна сила крене на џихадисте не само овако „испод жита“ и само из ваздуха него „пуном паром“, у још једну војну интервенцију неизвесног исхода и недефинисаног трајања, после оних у Авганистану, Ираку, Либији.

„У бој, у бој“, одјекује са свих страна. У ударним ТВ емисијама и на страницама штампе, низ војних и политичких ауторитета препоручује да се удари на Исламску државу цокулама и тенковима после авиона. Биће рата.

У БОЈ, У БОЈ

Лорд Дејвид Ричардс, угледна јавна фигура и бивши начелник Генералштаба британске војске, јавио се „Сандеј тајмсу“ да упозори нацију и политичко-војну елиту како се рат против Исламске државе, која, дакле, директно прети самој националној безбедности Уједињеног Краљевства, не може добити само из ваздуха. Ствар је много озбиљнија и комплекснија. Британија и њени савезници морају да сиђу са неба на земљу ако озбиљно мисле да поразе Исламску државу. По његовом мишљењу, западна стратегија у овом обрачуну са џихадистима била је до сада више „дрибловање“ него „ударац“.

Британско ратно ваздухопловство тренутно учествује у бомбардовању исламистичких циљева у Ираку, али је прошле године парламент у Вестминстеру одбацио Камеронов захтев да се ова кампања прошири и на територију суседне Сирије.

У интервјуу за Би-Би-Си лорд Ричардс критикује политичко руководство у Лондону и Вашингтону да не схватају ширину, комплексност и величину џихадистичке опасности. „Пре или касније тенкови ће морати да крену“, упозорава лорд који се 2013. године повукао са командног места у војсци. Оптужује Камерона да му је досадашње баратање Исламском државом (ту укључује и Америку) било „јадно непродуктивно“. Па, ако Камерон уопште мисли да се отараси џихадиста и њихове Исламске државе, једини начин је „да кренемо у копнени рат“. У бој, у бој!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *