Почетна / БРОЈ 379 / Јулска жега

Јулска жега

Драгомир Антонић 

Плашење народа преселило се из политичких емисија у временску прогнозу. Биће да се плашење народа исплати те га плаши како год ко стигне

Jулска жега. Да ли је могуће? Климатска катастрофа. Никад није било овако. Пакао столећа ‒ ово су наслови из новина. Телевизију нисам гледао, али чух да ни она није заостајала у плашењу народа. Плашење народа преселило се из политичких емисија у временску прогнозу. Биће да се плашење народа исплати те га плаши како год ко стигне. Припрема се терен за доношење закона којим би се легализовали утеривачи страха. Зашто да поред свих утеривача ова област остане непокривена. Кад се законом област регулише, привућиће стране инвеститоре. Србија има да процвета.

НИКАД ЗАПАМЋЕНО Оно, уобичајено је да лети, а поготову у јулу месецу буде врелине. Тако је бар било до сада. Ко не верује, нека погледа у Српски народни календар. У њему пише и да се последњих десет дана у јулу зову „Горешњаци“. Тад и земља и гора утихну од врелине, а птице престану да певају. Све замре. Не ваља из куће излазити сем у рану зору и кад сунце зађе. Значи, све о чему данас тандрчу са свих страна нашим прецима се дешавало. Преживели су и нама у наслеђе земљу оставили. Тад је овакво време било уобичајено. Панике није било. Знало се: устанеш чим зора заруди, свршиш послове око стоке, пустиш их на испашу и кад сунце мало одскочи, уђеш у ‘ладовину и из ње не излазиш до првог сумрака. Кад омркне, завршиш што си зором почео и тако све до Светог Илије од кад сунце постаје све милије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *