Почетна / БРОЈ 378 / Грчка трагедија европске демократије

Грчка трагедија европске демократије

Пише Никола Врзић
Да ли се иза грчке дужничке драме – која је иначе Европску унију разоткрила као „монструозну, недемократску криминалну превару“ где само „страх спречава њене жртве да је напусте“- крије и озбиљнији геополитички сукоб Сједињених Америчких Држава и Немачке у којем Европа само има да остане под америчком окупацијом или да потпадне под немачку доминацију?

Има неке озбиљне и ђаволске ироније у томе што је европска демократија коначно умрла на месту на којем је и рођена. Колевка демократије, Грчка, постала је овог викенда њена гробница. Речима Јаниса Варуфакиса, доскорашњег грчког министра финансија који је изгледа један од само двоје или троје који су имали смелости за план Б, „недавни Евросамит заиста није ништа мање од кулминације државног удара. 1967. године тенкови страних сила употребљени су да окончају грчку демократију. У државном удару 2015. године стране силе су, уместо тенкова, употребиле грчке банке. И можда је главна економска разлика у томе што, за разлику од 1967. када грчка јавна имовина није била на мети, 2015. силе иза државног удара захтевају предају све преостале јавне имовине како би она била употребљена за сервисирање нашег неплативог, неодрживог дуга“… Но, као што је то у претпрошлом веку изрекао други председник Сједињених Америчких Држава Џон Адамс, „постоје два начина да се покори и пороби једна нација. Један начин је мач. Други, дуг“.

Али изненадна смрт грчке и европске демократије – то јест „типичан европски аранжман“, како је европски удар на Грчку овог понедељка ујутру назвао председник Европске комисије Жан Клод Јункер – само је један део ове приче. Други део, који тек али и све више почиње да се назире, састоји се од америчко-немачке битке за Европу где сви остали служе само као „корисни идиоти“ (речима Филипа Легрена, економског саветника председника Европске комисије од 2011. до 2014.) и колатерална штета која се ионако не рачуна премда свеједно пати.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

 1. Ако је та „Еврогрупа“ – илегална, т.ј. правно непостојећа, какви су њени `акти` ако не – ништави ? А њен `рад` ( нешто између масонског и турског – `без папира`) за се не може окарактерисати као – (пара)`државни` удар или пуч, у односу на ЕУ институције ?
  Легалне српске институције су од ових обмањивача оглашене за „паралелне“ и за `укидање` а они ПРАВИМ – илегалним `пара-институцијама` дерогирају – легалне ?!
  А Немци, поред свих `фондација` за „поправљање“ других – сами себе да промене, – не могу ?
  Грубу физичку силу принуде заменила је – перфиднија, са `перфектнијом – обманом : финансијска, политичка, медијска итд. ?
  Па они сами и створише ову кризу, ради њихових хегемонистичких циљева ? Жалосно и – јадно…
  Али, мало се говори о циљевима САД; да `уђу` у такву ЕУ, као апсолутни `газда`, а Немци су, фактички `егзекутива` у тим ( не баш пријатним `припремним радњама ), англо-америчким наканама ?
  То је та `игранка`, остало су `припреме` и `опити` – ин виво у ЕУ ? Па тако и нагли `раст` „левице“ у Грчкој, као и брзо сламање таквих `побуна` ?… Модели, модели, модели… Обмањивачима не треба веровати, а лаж, ипак, нема толико дуге `ноге`….

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *