Завршена полицијска акција у Куманову, терористи се предали

Нешто после 18 сати завршена је полицијска акција у Куманову, а последњих тридесетак терориста који су се налазили у приватнимм кућама, предали су се, јавила је екипа скопског листа “Вечер” са лица места.

Нешто после 18 сати завршена је полицијска акција у Куманову, а последњих тридесетак  терориста који су се налазили у приватнимм кућама, предали су се, јавила је екипа скопског листа “Вечер” са лица места.

Напад на кумановско Дивље насеље и Македонију није успео, пише лист и истиче да су три полицајца погинула у данасњим инцидентима.

Полицијска возила се, наводи овај дневник, повлаче из села око Куманова.

Тридесетак терориста се предало полицији. Они су, како се наводи, излазили са белим чаршавима из кућа у којима су се крили.

Лист наводи да је МУП потврдио да је терористичка група елиминисана и неутрализована.

Није, међуитм, познат број терориста који су се нашли у рукама полиције, али се незванично помиње цифра од преко 25.

Описујући ситуацију, лист пише да се обруч око терориста стезао систематски, корак по корак, а у прилог томе су ишле и уске улице, а предали су се када су остали без муниције и могућности за бекство.

“Око 18.45 сати и детонације су престале, а Кумановом се убрзо проширила  информација да су терористи живи и у рукама полицајаца”, наводи “Вечер”.

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски потврдио је да је Министарство унутрашњих послова јутрос започело акцију на откривању и разбијању терористичке групе чији је циљ био да организује нападе на државне институције.

У изјави за медије Котевски је рекао да је према њиховим сазнањима  оружана група је ушла у Македонију илегално из једне суседне државе и преко својих јатака се организовала за терористичке нападе.

Надлежне службе су успеле да их лоцијарају у једном кумановском насељу, навео је Котевски, тачније у неколико кућа у том насељу.

“Сазнања су упућивала да је група добро наоружана и обучена за борбу у таквим условима”, рекао је Котевски.

Полицијске снаге су у јутрошнњој акцији наишле на жесток отпор терориста, који су, према његовим речима, напали полицајце аутоматским оружјем и бомбама и снајперском ватром.

“На напад је одговорено и у току су активности на терену”, навео је Котевски и додао да специфичност насеља са уским уличицама и великим бројем представља повећан ризик за полицијске јединице на терену, због чега полиција мора да врши претрес свих околних кућа ради безбедности. Он је апеловао на грађане и јавност да остану уздржани и мирни у овом моменту, те најавио да ће бити упознати са свим новим информацијама.

Амбасада САД у Скопљу је, међуитм, изразила саучешће породицама погинулих полицајаца и грађана.

“Дубоко жалимо за изгубљеним људским животима у вези са акцијом у околини Куманова и изражавамо саучешће породицама погинулих полицајаца и грађана, као и онима који су повређени”, наводи се у саопштењу амбасаде САД и додаје да то представништво с пажњом прати стање на терену и да је у сталном контакту са представницима властима И политичким лидерима.

Из америчке амбасаде су позвали грађане да остану смирени и да дозволе утврђивање чињеница.

И Делегација Европске уније у Македонији с пажњом прати догађаје у Куманову, где се од јутрос води полицијска акција против наоружане групе, и изражавају наду да до ескалације напетости у том рејону неће доћи.

Из Делегације ЕУ су саопштили да су у сталном контакту са властима и представницима политичких партија у Македонији.

Они апелују на грађане и политичке факторе у земљи да остану смирени и да сачекају, како се наводи, потврду чињеница од релевантних институција.

Поводом јутрошње полицијске акције у Куманову, у којој, како јављају македонски медији, има повређених, а можда и погинулих цивила и полицајаца, огласио се и Демократски савез Срба у Македонији, истакавши да са забринутошћу прати развој стања.

Из те странке апелују на смиреност и уздржаност.

Демократски савез је позвао грађане да се, без обзира на етничку и верску припадност, уједине и да осуде терористичке нападе, да их изолују и да сарађују са снагама безбедности.

“Очекујемо од грађана да пруже подршку снагама безбедности у борби са терористима који угрожавају безбедност и територијални итегритет Македоније”, наводи се у саопштењу Демократског савеза.

Тај савез апелује на све остале партије да престану са међусобним оптужбама и од снага безбедности очекују да се на ефикасан начин обрачунају са наоружаним групама.

Портал Телеграф је објавио да су продавнице у Куманову углавном затворене, а грађани узнемирени, те да се чују повремени пуцњи, а над Дивљим насељем у околини тог града се вије густ дим.

Портал наводи да се са подручја Дивљег насеља, као на длану види ауто-пут ка Скопљу, те да полицијски пункт постављен у близини пијаце не дозвољава никоме пролаз.

 

Иванов прекинуо посету Москви

 

Председник Македоније Ђорђе Иванов је, због догађаја у Куманову, прекинуо званичну посету Русији и вратио се у земљу, саопштено је из његовог кабинета.

Из кабинета најављују да ће по његовом повратку бити сазван Савет безбедности у вези са последњим догађајима у Куманову.

 

Заев позвао Груевског да каже шта се дешава у земљи

 

Лидер најутицајније опозиционе странке -Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев позвао је данас премијера Николу Груевског да изађе и јавности објасни шта се у тој земљи дешава.

“Позивам Николу Груевског да одмах изађе пред грађане Македоније и да објасни ко зашто и у ком циљу дестабилизује Македонију”, навео је Заев у страначком саопштењу.

Он тражи и одговор на питање да ли и зашто криминалне групе са, како је рекао, суседних територија улазе у Македонију, те ко их је и у ком циљу организовао.

Исто то, како је рекао, треба да уради и лидер албанске Демократске уније интеграција Али Ахмети.

Јер, поручује Заев, жртве су грађани, и Македонци, и Албанци, и полицајци, и цивилно становништво.

“Сада је најважније да се помогне цивилном становништву и да му се обебзбеди гарантована безбедност”, навео је лидер СДСМ-а и позвао грађане на смиреност и присебност, те да не подлежу мрачним сценаријима о изазивању сукоба и дестабилизације Македоније.

Црни сценарио, навео је, неће успети, јер грађани препознају у чијем је интересу овакав сценарио и неће дозволити да у њега  буду умешани.

“Македонци и Албанци, као и сви други грађани су уједињени као никада до сада… Убеђен сам да ће тако и остати”, поручио је Заев, чија странка од половине фебруара објављује снимке незаконито прислушкиваних разговора, а на основу којих тражи оставку владе и формирање прелазне до нових избора.

Од пре четири дана СДСМ на челу са Заевим је иницирао протесте који у почели у Скопљу, а потом су се проширили и на остале македонске градове.

 

Експрес: У инцидентима има и грађана са Косова

У оружаним инцидентима у Македонији има и грађана са Косова, јавио је приштински “Експрес”.

Тај лист је кратко објавио, позивајући се на своје изворе, да у том граду има и грађана са Косова, који су укључени у оружаним инцидентима у Куманову.

Како јављају приштински медији, покрет Самоопредељење је затражило од званичне Приштине и Тиране да реагују и да зауставе, како су навели, “диктатора” Николу Груевског, премијера Македоније.

Потпреседница скупштине Косова из овог покрета, Аида Дергути је рекла да су ујутру “нападнути Албанци у Македонији, као некада, када је српска полиција је напала Албанце на Косову” и поручила македноским властима.

“Немојте да нас терате да седам милиона Албанаца, кренемо празних руку и да не буде више те државе”, поручила је Дергутијева.

И бивши шеф тајне косовске службе познате као СИК, председник скупштине Косова Кадри Весели је на фејсбуку написао да верује да институције и држава Македонија имају вољу и капацитете да политичке проблеме и евентуалне етничке тензије третирају разумно и демократским средствима.

Министарство иностраних послова Косова раније је данас, поводом упада наоружаних људи у Куманово и акције македонске полиције, осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

“Косово оштро осуђује угрожавање реда и безбедности од стране било којег појединца или групе са циљем дестабилизације Македоније. МИП уједно апелује код свих страна да се уздрже од насиља и да нађу решење путем политичког дијалога у оквиру институција Македоније и Охридског споразума који гарантује интегритет Македоније и испуњавање права заједница”, наводи се у саопштењу.

Македонско Министарство унутрасњих послова претходно је саопштило да је у Куманову данас дошло до обрачуна припадника полиције са наоружаном терористичком групом, која је дошла из једне суседне земље и која је имала за циљ да нападне државне институције.

 

Вајгл : Македонија на прекретници

Стални известилац Европског парламента за Македонију Иво Вајгл оценио је данас да сукоби македонске полиције са наоружаним групама у Тетову представлају прекретницу и да би њихова ескалација угрозила, не само стабилност те државе, него и целог региона.

“Данашњим крвавим сукобима у Куманову и људским жртвама, политичка криза у Македонији достигла је по свему судећи пресудну тачку за будућност земље која већ десет година чека на отварање преговарачких поглављаза приступање ЕУ”, упозорио је Вајгл у саопштењу за медије.

Словеначки посланик, који је и цлан парламентарне групе за посредовање између власти и опозиције у македонској кризи, је упозорио да је на политичким лидерима да спрече ескалацију насиља на улицама, како од стране демонстраната, тако и од полиције.

Он је позвао све македонске државне институције, укључујући парламент кога је опозиција напустила након што су лидери највеће опозиционе партије оптужени за покушај државног удара, да се укључе у спречавање физичког и вербалног насиља и тероризма.

“Македонија у овом тренутку заслужује сву пажњу ЕУ и међународне заједнице, а дестабилизација државе би лако могла да има тешке последице за регионалну стабилност југоусточне Европе”, поручио је Вајгл.

 

ОЕБС апелује на мир у Куманову

Мисија ОЕБС у Скопљу је данас саопштила да помно прати и процењује ситуацију у Куманову, где се македонска полиција обрачунава са групом наоружаних терориста, и позвала стране да покажу уздржаност.

“Верујемо да је безбедност локалног становништва од кључне важности”, изјавила је амбасадор Маријана Берец, вршилац дужности шефа мисије ОЕБС у Скопљу.

“У сталном смо контакту са властима и апелујемо на све грађане и политичке странке да остану мирни. Тренутни и хитни приоритет је да се избегне било каква ескалација која би могла да резултује новим насиљем”, рекла је Берецова.

 

Јахјага дубоко забринута због ситуације у Македонији

Председница Косова Атифете Јахјага изразила је данас дубоку забринутост због ситуације у Македонији.

“Преседница Јахјага апелује на све стране да уважавају закон и да се уждрже од насиља. Прседница Јахјага је у сталном контакту са релевантним институцијама Косова”, наводи се у кратком саопштењу Јахјагиног кабинета.

И премијер Косова Иса Мустафа изразио је забринутост због насиља у Куманову. Он је на својој Фацебоок страници написао да  је Косово заинтересовано да Македонија буде стабилна.

Мустафа је навео да је Косово веома заинтересовано и да ”дубоко верује да је отклањење насиља у корист свих страна и стабилности у Македонији”.

Раније данас је и косовско министарство иностраних пословае, поводом упада наоружаних људи у Куманово и акције македонске полиције, осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

“Косово оштро осуђује угрожавање реда и безбедности од стране било ког појединца или групе са циљем дестабилизације Македоније. МИП уједно апелује код свих страна да се уздрже од насиља и да нађу решење путем политичког дијалога у оквиру институција Македоније и Охридског споразума који гарантује интегритет Македоније и испуњавање права заједница”, каже се у саопштењу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *