Završena policijska akcija u Kumanovu, teroristi se predali

Nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se, javila je ekipa skopskog lista “Večer” sa lica mesta.

Nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak  terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se, javila je ekipa skopskog lista “Večer” sa lica mesta.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspeo, piše list i ističe da su tri policajca poginula u danasnjim incidentima.

Policijska vozila se, navodi ovaj dnevnik, povlače iz sela oko Kumanova.

Tridesetak terorista se predalo policiji. Oni su, kako se navodi, izlazili sa belim čaršavima iz kuća u kojima su se krili.

List navodi da je MUP potvrdio da je teroristička grupa eliminisana i neutralizovana.

Nije, međuitm, poznat broj terorista koji su se našli u rukama policije, ali se nezvanično pominje cifra od preko 25.

Opisujući situaciju, list piše da se obruč oko terorista stezao sistematski, korak po korak, a u prilog tome su išle i uske ulice, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bekstvo.

“Oko 18.45 sati i detonacije su prestale, a Kumanovom se ubrzo proširila  informacija da su teroristi živi i u rukama policajaca”, navodi “Večer”.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jutros započelo akciju na otkrivanju i razbijanju terorističke grupe čiji je cilj bio da organizuje napade na državne institucije.

U izjavi za medije Kotevski je rekao da je prema njihovim saznanjima  oružana grupa je ušla u Makedoniju ilegalno iz jedne susedne države i preko svojih jataka se organizovala za terorističke napade.

Nadležne službe su uspele da ih locijaraju u jednom kumanovskom naselju, naveo je Kotevski, tačnije u nekoliko kuća u tom naselju.

“Saznanja su upućivala da je grupa dobro naoružana i obučena za borbu u takvim uslovima”, rekao je Kotevski.

Policijske snage su u jutrošnnjoj akciji naišle na žestok otpor terorista, koji su, prema njegovim rečima, napali policajce automatskim oružjem i bombama i snajperskom vatrom.

“Na napad je odgovoreno i u toku su aktivnosti na terenu”, naveo je Kotevski i dodao da specifičnost naselja sa uskim uličicama i velikim brojem predstavlja povećan rizik za policijske jedinice na terenu, zbog čega policija mora da vrši pretres svih okolnih kuća radi bezbednosti. On je apelovao na građane i javnost da ostanu uzdržani i mirni u ovom momentu, te najavio da će biti upoznati sa svim novim informacijama.

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima I političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja.

Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

“Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije”, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim.

Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz.

 

Ivanov prekinuo posetu Moskvi

 

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz kabineta najavljuju da će po njegovom povratku biti sazvan Savet bezbednosti u vezi sa poslednjim događajima u Kumanovu.

 

Zaev pozvao Gruevskog da kaže šta se dešava u zemlji

 

Lider najuticajnije opozicione stranke -Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas premijera Nikolu Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji dešava.

“Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom saopštenju.

On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

Isto to, kako je rekao, treba da uradi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Jer, poručuje Zaev, žrtve su građani, i Makedonci, i Albanci, i policajci, i civilno stanovništvo.

“Sada je najvažnije da se pomogne civilnom stanovništvu i da mu se obebzbedi garantovana bezbednost”, naveo je lider SDSM-a i pozvao građane na smirenost i prisebnost, te da ne podležu mračnim scenarijima o izazivanju sukoba i destabilizacije Makedonije.

Crni scenario, naveo je, neće uspeti, jer građani prepoznaju u čijem je interesu ovakav scenario i neće dozvoliti da u njega  budu umešani.

“Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada… Ubeđen sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

Od pre četiri dana SDSM na čelu sa Zaevim je inicirao proteste koji u počeli u Skoplju, a potom su se proširili i na ostale makedonske gradove.

 

Ekspres: U incidentima ima i građana sa Kosova

U oružanim incidentima u Makedoniji ima i građana sa Kosova, javio je prištinski “Ekspres”.

Taj list je kratko objavio, pozivajući se na svoje izvore, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.

Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, “diktatora” Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

Potpresednica skupštine Kosova iz ovog pokreta, Aida Derguti je rekla da su ujutru “napadnuti Albanci u Makedoniji, kao nekada, kada je srpska policija je napala Albance na Kosovu” i poručila makednoskim vlastima.

“Nemojte da nas terate da sedam miliona Albanaca, krenemo praznih ruku i da ne bude više te države”, poručila je Dergutijeva.

I bivši šef tajne kosovske službe poznate kao SIK, predsednik skupštine Kosova Kadri Veseli je na fejsbuku napisao da veruje da institucije i država Makedonija imaju volju i kapacitete da političke probleme i eventualne etničke tenzije tretiraju razumno i demokratskim sredstvima.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova ranije je danas, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

“Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbednosti od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rešenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica”, navodi se u saopštenju.

Makedonsko Ministarstvo unutrasnjih poslova prethodno je saopštilo da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

 

Vajgl : Makedonija na prekretnici

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl ocenio je danas da sukobi makedonske policije sa naoružanim grupama u Tetovu predstavlaju prekretnicu i da bi njihova eskalacija ugrozila, ne samo stabilnost te države, nego i celog regiona.

“Današnjim krvavim sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je po svemu sudeći presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavljaza pristupanje EU”, upozorio je Vajgl u saopštenju za medije.

Slovenački poslanik, koji je i clan parlamentarne grupe za posredovanje između vlasti i opozicije u makedonskoj krizi, je upozorio da je na političkim liderima da spreče eskalaciju nasilja na ulicama, kako od strane demonstranata, tako i od policije.

On je pozvao sve makedonske državne institucije, uključujući parlament koga je opozicija napustila nakon što su lideri najveće opozicione partije optuženi za pokušaj državnog udara, da se uključe u sprečavanje fizičkog i verbalnog nasilja i terorizma.

“Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU i međunarodne zajednice, a destabilizacija države bi lako mogla da ima teške posledice za regionalnu stabilnost jugoustočne Evrope”, poručio je Vajgl.

 

OEBS apeluje na mir u Kumanovu

Misija OEBS u Skoplju je danas saopštila da pomno prati i procenjuje situaciju u Kumanovu, gde se makedonska policija obračunava sa grupom naoružanih terorista, i pozvala strane da pokažu uzdržanost.

“Verujemo da je bezbednost lokalnog stanovništva od ključne važnosti”, izjavila je ambasador Marijana Berec, vršilac dužnosti šefa misije OEBS u Skoplju.

“U stalnom smo kontaktu sa vlastima i apelujemo na sve građane i političke stranke da ostanu mirni. Trenutni i hitni prioritet je da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi mogla da rezultuje novim nasiljem”, rekla je Berecova.

 

Jahjaga duboko zabrinuta zbog situacije u Makedoniji

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je danas duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji.

“Presednica Jahjaga apeluje na sve strane da uvažavaju zakon i da se uždrže od nasilja. Prsednica Jahjaga je u stalnom kontaktu sa relevantnim institucijama Kosova”, navodi se u kratkom saopštenju Jahjaginog kabineta.

I premijer Kosova Isa Mustafa izrazio je zabrinutost zbog nasilja u Kumanovu. On je na svojoj Facebook stranici napisao da  je Kosovo zainteresovano da Makedonija bude stabilna.

Mustafa je naveo da je Kosovo veoma zainteresovano i da ”duboko veruje da je otklanjenje nasilja u korist svih strana i stabilnosti u Makedoniji”.

Ranije danas je i kosovsko ministarstvo inostranih poslovae, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

“Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbednosti od strane bilo kog pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rešenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica”, kaže se u saopštenju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *